torsdag 7 december 2017

Önskeinlägg 1. Svensk politik.

Vi kör önskeinlägg här. In och önska inlägg, inget är för stort eller för smått, jag lovar försöka svara ärligt på allting.
Här är första önskningen. Från en av mina döttrar ( my god, de är så smarta) ...

Okej, jag önskar ett inlägg om dina tankar inför valåret. Vad hoppas/tror du blir de viktigaste frågorna? Vilka vallöften hoppas du kunna se? Vad spår du för resultat, åker KD ur? Kommer Fi in? Hur tänker du kring din röst? Nu när MP äntligen levererat? Osv

Mmm.
Valår är ju för oss politiskt intresserade vad OS år är för de sportintresserade.
Jag tycker att regeringen vi haft i dryga tre år som styrt med sin egen budget dryga två år, gjort ett oerhört bra jobb!
Det är inte bara jag som säger det, och inte heller bara Stefan Löfven, utan utomstående säger så... OECD, arbetsförmedlingen, svenskt näringsliv mfl.  Skolresultaten stiger igen, arbetslösheten sjunker klasskillnaderna har jämnats ut, svensk ekonomi går bra, så bra att vi både kan satsa på stora välfärdsreformer och betala av skulder.
Självklart ordnas inte allt över en natt... eller över två år... men regeringen har gjort ett imponerande arbete så här långt.
Frågan är, kommer de att belönas för detta?

Jag tror och hoppas att invandringen inte får fullt lika stor roll som förra valet och som det haft senaste åren.
Jag tror att det blir ett klassiskt höger eller vänsterval.
Sänkta skatter och individens frihet kontra ökad välfärd och ett mer finmaskigare skyddsnät.
Integration. Polisen. Vården. Försvaret. Pensionerna tror jag får stor roll.
Om Fi fått delta i debatterna hade #metoo kampanjen fått utrymme, nu tror jag inte att det blir så. Inte heller tror jag att miljön får särskilt stort utrymme.
Tyvärr.


En hel del vallöften har vi ju redan sett.
Har här bäst koll på den röd-gröna sidan. Höjda pensioner. Höjda barnbidrag.
Se över LSS lagarna, större inflytande fördelat till landsbygden, stora miljösatsningar. Fokus på utbildning och på att människor skall få den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Nej till högerns krav på låglönejobb och skattesänkningar.
Jag tror det blir mer av den varan av klassisk höger och vänster politik.


Jag tror Kd åker ur riksdagen (halleluja), jag tror inte Fi kommer in och jag tror tyvärr det finns en reell risk att Miljöpartiet åker ur.

Min egen röst?
Jag är socialdemokrat i själ och hjärta som föregående val röstade på Miljöpartiet för att jag ville se en röd regering men med en mer progressiv invandrings och miljöpolitik än den jag trodde att S var kapabel till och villiga att driva på egen hand.
Jag var initialt besviken. Mycket besviken.
Svårt att vara annat när vi fick EU hårdaste asylpoitik och sålde ut kolet.
Med tiden har jag förstått det omöjliga för Miljöpartiet.
De är så små, så små jämfört med Socialdemokraterna att det blir Goliats kamp.
De skulle få skit om de inte visade sej regeringsdugliga och de har fått skit för sina stora kompromisser.
Vänsterpartiet som står utanför har en helt annan position i att vara tuffa och i att ställa krav. De sitter inte i en regering.
På senare tid, inte minst när det kommer till de ensamkommande från Afghanistan har Mp visat på musklerna som jag tror vinner tillbaka en hel del förtroende från deras väljare. De har även fått igenom väldigt mkt grön politik som kommit bort bland alla deras tillkortakommanden men som likväl är politik som annars inte skulle ha förts.

Så. Jag vet inte. Tills rätt nyligen sneglade jag på Vänstern men var rätt säker på att jag skulle komma att lägga min röst på Socialdemokraterna som gjort ett förbannat bra jobb.
Nu vacklar jag lite, jag vill väldigt gärna behålla Miljöpartiet i regeringen men trots att jag gillar deras miljö och flyktingpolitik så är de inte pålitliga vad det gäller en av landets största frågor... klasskillnaderna och därmed även integrationspolitiken.
De skulle... om de fick igenom rätt frågor... kunna sätta sej i en Alliansregering.
Så nja...

Jag ser fram emot valrörelsen. Ser fram emot att Sverigedemokraterna åker på än mer däng och så bestämmer jag mej slutligen efter den. Men idag så här så lutar det mot att Stefan Löfven får min röst.

Hur tänker du så här ca 9 månader till valet?

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Det blir S för mig. Som alltid. Jag vågar inte chansa på ett mindre parti ifall vi skulle hamna i samma sits igen som vid förra valet. Men både V och MP lockar lite.
    Tror tyvärr att S behöver en starkare ledare. Jag personligen gillar Löfven men vet att många drar sig bort pga honom.
    Hade gärna sett Jonas Sjöstedt bli S-ledare 😜

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att Löfven har stora kvaliteter, att han är en skicklig förhandlare visste vi sedan hans fackliga tid. Tyvärr inte helt klar och slagfärdig i debatter men jag tycker han tagit sej och jag tror inte S i nuläget tjänar på att byta partiledare. Men visst Jonas är underbar. Gudrun med. Kram

      Radera
  2. Alltid S för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är eg alltid S för mej oxå men de behöver en brandspruta i rompetången gällande ex miljön. Ibland är de lite stagnerade.

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare