tisdag 12 april 2016

Snacket kring legalisering av Cannabis...

 

... gör mej ledsen, bestört och heligt förbannad.

Det finns dem som anser att Cannabis inte är farligt eller åtminstone inte farligare än alkohol.
Det kan man inte anse. Man kan inte hävda olika uppfattning.
Politik kan man tycka olika om, mat och kläder å huruvida höst eller vår är bäst kan man ha olika åsikter om.
Men man kan inte tycka att jorden är platt. Man kan inte tycka att cigarettrökning är lika hälsosamt som äpplen och man kan inte tycka att Cannabis är ofarligt eller ens mindre farligt än alkohol.
Bara den utan kritiskt tänkande och riktig kunskap kan hävda något sådant och dom kan faktiskt inte... jag är ledsen... begära att tas på allvar.

Den verksamma substansen i Cannabis är THC. Det är en fettlöslig olja som lagras i kroppens organ, bland annat hjärnan.
Cannabis nu för tiden är förädlad och mycket starkare än den var på -60 och-70 talet när den användes brett i många samhällen. Dagens marijuana och hasch innehåller alltså långt högre halter av THC och gör den både skadligare och mer beroendeframkallande. Bara sedan i slutet av -80 talet har koncentrationen av THC ökat från 3% till dagens 17 %. I viss Cannabis har man uppmätt så hög halt som 37%.
Krasst räknar man med att 1 av 9 av de som brukar Cannabis i vuxen ålder blir beroende. Bland de som börjar i tonåren är risken 1 på 6. Jag vet inte var riskerna för alkohol ligger men de är väsentligen lägre.
Även om alkoholen oxå ställer till stor skada i samhället finns det stora skillnader.
Den som dricker alkohol på kvällen vaknar nykter. Den som rökt på är fortfarande påverkad när hen vaknar. Den som röker flera gånger per vecka är därför lite påverkad mest hela tiden även om inte ruset är kvar.
Ett rus varar upp till några timmar men hjärnan fortsätter att vara påverkad med försämrat korttidsminne och inlärningsförmåga i flera dagar.
Beroendeproblematiken på sikt är inte Cannabis enda fara.
Cannabis kan skada personers psykiska hälsa och utlösa allt ifrån snedtändningar, ångest, depressioner till paranoia och psykoser även vid kortvarigt bruk.
Vilka som drabbas av detta är ett vågspel, en rysk roulette. Det man vet är att människor som sedan tidigare är instabila psykiskt löper en enorm risk att gå ner sig i psykisk ohälsa.
Det finns en signifikant ökad risk för depression och en del andra psykiatriska sjukdomar så som schizofreni men man vet inte ännu om drogen framkallar eller utlöser sjukdomarna.
Hönan och ägget.
Spelar kanske heller ingen större roll.

Cannabis påverkar hjärnan så att både en påverkad person och en brukare blir trögare.
Brukare får svårare att ta till sig information, blir slöare, mindre ambitiös.
Cannabisanvändaren blir sämre på att reflektera som en effekt utav de förändrade signalsubstanserna och det i sej gör det svårare att sluta med drogen. Det förändrar även brukarens personlighet.
Mognadsmässigt fastnar ofta brukaren i den ålder när hen startade sin Cannabiskarriär.
Cannabis påverkar hjärnans belöningssystem och GABA substanser. Mer dopamin frisätts vilket får personen att vilja röka igen.
Drogen talas ibland om som "lätt" men har en stor psykologisk beroendefunktion genom detta.
Lugnet och upprymdheten många upplever i sitt rus gör att drogen ofta används för självmedicinering vid tillstånd som ångest. Personen får äntligen frid och känslan av att må bra.
Men att "bota" ångest med Cannabis leder på sikt till än större psykisk ohälsa.

Min bror började röka hasch som fjortonåring och fastnade snabbt. Han utvecklade psykoser snabbt.
Jag har fler släktingar, gamla pojkvänner och fd vänner som jag sett fastna och gå ner sej i cannabis och det gör mej rasande när människor påstår att "marijuana är som att ta sej en öl."
Framför allt när det kommer från politiker som gett upp eller människor som tjänar stora pengar på andras olycka.
Det är okunnigt. Det är cyniskt och det får fler att komma till skada.
Det är en käftsmäll mot oss som är drabbade, som missbrukare eller som anhörig till en spillra.

Puss/ Asta


10 kommentarer:

  1. Jag är helt emot en legalisering av cannabis. Jag läser VARJE dag om att det botar cancer.
    Jag tycker inte det ska få användas som medicin eller för nöjes skull.
    MEN jag tycker det ska få användas i livets slutskede när smärta och ångest kan te sig överjävligt och inget annat hjälper.
    Om jag ligger där i cancersmärtor om några år är jag faktiskt inte helt främmande för att medicinera bort både smärta och ångest. Men då är det i livets absoluta slutskede.
    Har som du sett allt för många få sina liv förstörda för att på något sätt kunna försvara en legalisering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, benägen att hålla med. I det skedet använder vi ju annan narkotika oxå så som Morfin. Antar att din hållning setts som konservativ å konstig under alla dina år i Australien? Kram A

      Radera
  2. Ja verkligen. Där är det mer vanligt att röka gräs än att inte göra det bland unga. Och partydroger är mycket vanligare än alkohol. Jag känner faktiskt INGEN som aldrig provat droger där, medans här hemma är det väldigt få i min krets som har provat.

    SvaraRadera
  3. Hittade denna blogg av en slump. Jag är idag 35 år och har brukat cannabis i 15 - 20 år lite beroende på hur man räknar.. Min erfarenhet är den att det har hjälpt mig stort i min kreativa och intellektuella utveckling. Jag är idag framgångsrik egenföretagare och kreatör, förälder och allmänt hälsosam. Jag har aldrig upplevt några påtagliga problem från cannabisbruk annat än luftvägssymptom, som dock försvann när jag övergick till att vaporiseras (förånga) örten. Jag inser att min situation är på sätt och vis priviligerad om man jämför med många förortsungdomar som lever situationer som är ganska hopplösa redan i utgångspunkten och där ett cannabisbruk säkert bidrar till verklighetsflykt men så har aldrig varit fallet för mig.

    Du kommer själv med påståenden som inte har så mycket med statistisk säkerställd fakta att göra.
    Beroendeutvecklingen för cannabis är ca 10 % medan för alkohol är densamma mycket högre. Sedan är det ju en diskussion vad beroende egentligen är för något..

    Jag menar bestämt att det är dags att avriminalisera cannabis.

    Varför? Jo för erkänna att cannabis finns. För att få människor att sluta behöva ljuga. För att få kontroll över den enorma marknad som annars ligger i händerna på organiserad brottslighet. Det är den största risken för ungdom idag - att glida in i mafiahierarkier, som finns överallt i samhället tack vare kriminaliseringen.

    Man bör motarbeta narkotikabruk, och man bör göra det speciellt när det gäller ungdomar, men nykterhetsrörelsen verkar dessvärre ha skygglapparna på när det gäller dessa ovanstående observationer, som vid eftertanke bör vara ganska uppenbara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du, liksom de flesta förespråkare för cannabis, provocerar mej något våldsamt. Ja faktiskt är det få områden som gör mej lika heligt förbannad. Jag är uppvuxen i en missbrukarfamilj och i en förort och jag har sett så jävla mkt misär som inte stämmer in med din bild. Jag har pratat med så många poliser, socialarbetare, föräldrar till missbrukare.
      Vi vet att bortsett från alla risker som cannabis i sej själv för med sej så är det ofta inkörsporten för andra droger.
      Du är en anonym och du kommer med en rad påståenden om hur förträfflig drogen varit för din intellektuella utveckling?! Det finns ingenting i cannabis som bidrar till en intellektuell utveckling, tvärt om... drogen gör brukaren korkad, onyanserad och trög. Du ljuger om att du är "hälsosam"... även om du haft turen att inte fastna i ett beroende eller i psykisk ohälsa så är det knappast hälsosamt. Varken för psyket eller kroppen.

      Vad det gäller beroenderisken för alkohol skrev jag något svävande att den är betydligt lägre än 10%. Jag vet faktiskt inte hur hög andel av brukare som utvecklar missbruk där, det var ett antagande, en gissning.
      Därmed inte sagt att alkohol är ofarligt. Alkohol ställer till stor skada för individer och samhälle. Detta är ännu ett skäl till att inte tillåta ännu en legal drog som man på förhand kan säga kommer leda till ökat antal tragedier. Avkriminaliseringen i andra länder/ mer liberala länder är minsann ingen munter läsning på något sätt. Varken när det kommer till antalet cannabismissbrukare, andra narkomaner, kriminalitet, mänsklig förnedring eller smutsiga pengar. Det lömskaste med cannabis är ändå att ingen i förväg kan säga vem som kommer råka ut för snedtrippar, accederande ångest och djupa depressioner. Eller psykoser. Psykoser som kan inträffa tredje gången du röker eller 1003:e.

      Radera
    2. Hej Asta, läser de här kommentarerna idag år 2020. Jag är nyfiken på om din syn på narkotikapolitiken ocyh cannabis har förändrats sen 2016. Det finns en hel del ny statistik och fakta, för att inte tala om att narkotika legaliserings/avkriminaliserings debatten hettat upp rejält.

      Du får gärna maila mig!
      mvh
      Felix

      Radera
  4. Jag ser inte cannabis som någon lätt drog. Verkligen inte, särskilt det psykologiska beroende som utvecklas hos unga och som bidrar till en förödande utveckling, eller brist på utveckling, för många. Jag tycker absolut inte den ska legaliseras. Däremot så beror jämförelsen med alkohol på vad man menar med farligt. Alkohol är också farligt på många sätt, tex är det en av de farligaste drogerna om man ser till vilka skador på hjärnan det gör. Jag tycker vi skulle reglera alkoholen, speciellt till människor under 25, mycket striktare också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR ingen lätt drog. Det kan man fråga vilken beroendeterapeut eller läkare som helst. Jag håller med dej i mångt och mycket vad det gäller alkoholen, har sett en hel del där med både privat och inom jobbet, men cannabis är lömskare. Well, alkohol kommer aldrig att förbjudas men vi ska precis som vi gör begränsa tillgången däremot tjänar ingen på ännu en legal drog.
      Kram A

      Radera
    2. Glömde ju kramen, jag. Skyller på ämnet ;)
      KRAM Elin

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare