torsdag 20 februari 2014

Vi kvinnor blir kvar i baksätet o det är inte bara männens fel

 

En av de bloggarna jag följer är Vimmelmamman. Hon blev som mest följd, peppad och omskriven under tiden som hon var sjuk i cancer. Jag började dock följa henne efter den resan. Hon jobbar på Se & Hör. Har en vansinnigt tjusig man och en söt son.
Hennes blogg är en härlig blandning av allvar, glamour och vardag.
Här om dagen skrev hon ett blogginlägg med bilder som beskrev morgonen och dess ritualer hemma hos dem... och kommentarerna lät inte vänta på sej.
Lotta duschade nämligen inte!!! Hon vaskade bara av sej hör å häpna!
Det var sååå ohygieniskt för i även en renbäddad säng fanns hudavlagringar och jag vet inte vad. Nej usch för detta sunk som möjligen... bara möjligen... hörde till vår föräldrageneration.
Vuxna människor som på allvar blir så till sej att de måste beordra en annan vuxen människa att morgonduscha.
Dessutom la Lotta ut en bild på sina ben när hon satt å kissade. Man såg lite knän.
Det var väldigt vulgärt. Någon kunde inte låta bli att påpeka att det var mer bar hud nu sedan hon gått ner i vikt och någon annan "bekymrade" sej över att Lotta sprutade in så mkt botox å skit att hon började se riktigt plastig ut.

På facebook har både Apan satt i granen och Lady Dahmer publicerat en länk om att vara tjock och hur stigmatiserande det är då alla ska komma med "goda råd" och annat.
Fullt av medhållande kommentarer. Men när en tjej, väldigt respektfullt, betonar att det kan vara tufft att vara mager oxå. Att alltid bli tilltalad "Ät nu flicka lilla", få frågor om ätstörningar, få höra att riktiga kvinnor har kurvor osv då nöjer sej inte "tjockmobben" med att negligera utan då skall hon förminskas, få höra att det är inget riktigt problem å nu är hon som "vita kränkta män som alltid ska påpeka att det kan vara synd om män... oxå."

Alltså ärligt talat. Inget Feministiskt initiativ i världen kan rädda oss så länge kvinnor är så där mot varandra.
Det är bara några få exempel men jag möter liknande fenomen i princip varje dag på min arbetsplats och ute i sociala medier.

Varför kan vi inte glädja oss åt varandras?
Åt varandras framgångar. Om någon, som Lotta, lyckas gå ner i vikt, får ett bra jobb, väljer sin egen väg.
När jag började springa tex fick jag en massa "välmenta" kommentarer om att det var bättre att gå, att jag skulle akta mej, höll jag på att bli träningsmanisk osv.
I stället för bara "fan, vad bra du är."
Varför måste alla vara på ett sätt? Även inom feminismen är det så.
Det är inte fint att vara på det ena eller andra sättet.
Vi kvinnor kommer alltid åka i baksätet så länge vi sticker varann i ryggen för att vi avviker inom gruppen. Så länge all möjlig framgång bemöts med kritik.

Puss/ Asta

9 kommentarer:

  1. Tycker det är så otroligt tråkigt med kommentarsfältet i Lottas blogg, då hon ALDRIG kan göra rätt enligt hennes läsare. Tycker hon gör så otroligt mycket för mänskligheten och verkar vara sådan fantastiskt fin människa på alla de vis. Hennes resor och engagemang, hennes sätt att vara naturlig med sina svagheter och bjuda på sin vardag. Men ingen annan blogg får så mycket negativ respons för att hon bara uppdaterar sin blogg i princip, för hon kan aldrig få rätt - hur rätt och bra hon än är, av mobben där. Det tynger ner när man läser dessvärre, då jag alltid känner att jag vill skriva till varenda inlägg hur himla bra och fin hon är, vilken skillnad hon gör osv - men tappar det, när man läst allt negativt och klickar bort, tyvärr.
    Nej, mer love boost till henne egentligen då hon på riktigt gör skillnad och står för vem hon är.

    SvaraRadera
  2. Så rätt. Usch på oss, det är sorgligt. Och läste idag i tidningen chef att Kina (Kina!!) har gått om oss i jämställdhet. De har 51% kvinnliga chefer i sina börsnoterade bolag enligt Forbes. Vi är på 20%...

    SvaraRadera
  3. Jag duschar inte heller på morgonen, jag har fullt upp med att sköta om alla djur då och hinna i tid till jobbet.Mina hudflagor i sängen är nog ingenting mot de kvalster som florerar i luften hos oss, två hundar nedanför sängen och två katter I sängen ;) Jag köper det som passar mig bäst från min föräldrageneration ;) Vår allergiska värd idag beror nog mycket på alla "renlighetsnissar".Kram

    SvaraRadera
  4. Jag har inte morgonduschat sen jag jobbade i storkök vid 18 års ålder... Då var det kvällsdusch som gällde, efter en dag fylld med matos måste jag få bort det från hud och hår innan jag kunde sova. Så det sitter kvar och det är aldrig nån som uppfattat att jag är "snuskig" eller "äcklig". Det är helt galet hur indoktrinerade vi är av vad det innebär att vara "kvinna", vilka snäva områden vi har att röra oss inom och vilka effektiva sätt det finns att hålla oss på plats!

    SvaraRadera
  5. Jag är morgonduschare men de beror på att jag vill ha det gjort, ids inte klä av mig på kvällen, duscha, ev klä på sig igen för att sen klä av sig igen för att lägga sig. Dessutom hatar jag å gå lägga mig m blött hår, undantaget är när jag varit på dans, då MÅSTE jag duscha innan jag lägger mig.
    I övr så är kvinnor jävligt duktiga på att trycka ner varann, en anl att jag inte har några direkta väninnor för jag kan inte identifiera mig m dom. Jag har inget gemensamt m dom...
    Ha en bra fredag !!

    SvaraRadera
  6. Hade så gärna postat denna på LD:s fb-sida. Reagerade precis dom du!

    SvaraRadera
  7. Bra där Asta!! Nu läser jag inte alls Vimmelmammans blogg men kan mycket väl tänka mig kommentarerna där inne. Och jag kan bara hålla med - så länge vi kvinnor är sådana mot varandra, behöver vi inte bekymra oss om männen. Tyvärr. Det är riktigt tråkigt.
    För övrigt: jag är verkligen ingen morgonduschare. Skulle aldrig ens fundera på det. Så det är ju bra att jag nu i vuxen ålder fått reda på att äcklig.. *ler*

    Kram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare