fredag 21 februari 2014

Fast kan man inte göra tvärtom?

 

Unga tjejer dricker allt mer alkohol. Unga tjejer ägnar sej åt dumheter som förr hört till killarnas arena. Som att slåss på stan.
Det är ett tecken på jämlikhet, att flickor gör sånt som förut bara killar stått för.
Jag läser feministiska bloggar där kvinnor upplever att män tar allt fysiskt utrymme. Sitter bredbent på bussen, går rakt in i kvinnor på trottoarer osv.
Jag har aldrig tänkt på det där, men jag ska spana efter fenomenet nu och se om jag håller med.
Ingen karl har gått in i mej på gatan, betor det på att jag vikt undan?
Jag vet inte, men jag ska tänka på det fortsättningsvis.
Det uppmanas till revolution, nu jävlar ska vi brudar ta plats på tussar och tunnelbanor, sitta riktigt bredbent och arrogant bakåtlutade. Nu ska vi inte väja en millimeter i möten på trottoarer. I feministiska bloggar kan man även läsa hur mammorna tänker uppfostra sina barn till att fysiskt sätta gränser, med våld om så krävs. Sina flickor till att vara högljudda osv.

Jag tänker...
Vad är det för fel på "kvinnliga egenskaper", på det mjuka?
Varför är det sämre och varför innebär... alltid... jämställdhet att vi ska bli mer som männen. Ta efter mäns dåliga egenskaper.
Är ett maximalt jämlikt samhälle en plats där alla sitter bredbent, kliar sej i skrevet, halsar en öl å rapar högt?
Ja jag raljerar lite nu men det låter ju nästan så i debatterna.
Jag föreslår att vi istället för att lära våra flickor bli tuffa och kräva plats lär våra pojkar att visa hänsyn. Jag föreslår att alla vi som uppfostrar barn... föräldrar, mor-och farföräldrar, förskolor och lärare m.fl... premierar hänsyn, empati och delaktighet.

Jag vill inte sitta som en karl på krogen eller bussen.
Jag skulle som småbarnsmamma med en karriär inte vilja delta i "männens värld" och arbeta 16 timmar om dagen å bara se mina barn när det sover.
Det är dags att ändra samhället åt andra hållet.
Göra det möjligt att kombinera ett yrkesliv med ett familjeliv.
Sluta att lära våra döttrar att de måste vara tydliga med sitt nej och istället lära pojkar att vänta på ett ja.
Pojkar och män kan ta efter oss istället!
Sköta sin hygien. Visa hänsyn. Ta sitt föräldraansvar eller vad än det må vara.

Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Ahhh - bra tankar där! Och jag har också funderat kring detta. Vilket är egentligen "rätt"? Önskvärt? Min fina, vackra son på 14 år tog själv beslutet att han inte ville "festa" nu på lovet - trots att hans tjej då gjorde slut med honom för att han var "mesig". Han svarade henne lugnt att han aldrig skulle "hota" någon till att festa och att han därför hellre då var "mesig" än att han lät henne hota fram sin vilja - då var det bättre att de faktiskt inte var ihop. Han är så klok och jag är så stolt över honom. Med detta vill jag väl egentligen bara säga att han då tydligen betedde sig "mesigt kvinnligt" (?) som inte ville dricka, när jag tycker att han betedde sig som en klok människa. Det är väl dit vi vill komma? Att vi är kloka människor? Man kan ju hoppas det.

    Kramar

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare