fredag 21 februari 2014

Asta recenserar på egen hand. "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini

Och bergen svarade (inbunden)

Khaled Hosseini. Känd för sina tidigare romanframgångar "Flyga drake" och "Tusen strålande solar" i en ny roman. "Och bergen svarade."
Denna gången om syskonen Abdullah och Pari i den fattiga staden Shadbagh som skils åt då deras pappa säljer Pari till ett rikt par för att ha råd att försörja familjen.
När banden bryts mellan de tajta syskonen skapas en saknad som förföljer dem i många år.

Jag var en smula ofokuserad när jag läste denna bok. Lämnade den långa stunder för att läsa andra mer brådskande böcker som bokcirkelns. Där med tappade jag emellanåt lite fart, fick backa tillbaka och läsa om något kapitel här och var.
Ändå kan jag säga att jag älskade den!
Det är nåt med Hosseinis språk. Nåt som är så enkelt men ändå så vackert.
Så melodiöst.
Han har, för att vara medelålders man och därtill uppvuxen i ett så patriarkaliskt land som Afghanistan en otrolig förmåga att skildra flickor och kvinnor.
Deras tankar, känslor, behov, styrkor och tillkortakommanden.
Det har jag reflekterat över i alla hans böcker.

Historien om Abdullah och Pari är vackert berättad och man får som läsare pusselbitar från olika håll. Olika berättarröster. Den är vemodig, sorglig och kärleksfull och som alltid i Husseinis romaner slås man av vilket oerhört starkt och hårt prövat det afghanska folket är.

Det är en fantastiskt vacker roman. En historia du måste läsa.

Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Kul att läsa A!! Jag har faktiskt inte läst denna än, men jag ser fram emot att göra det. Håller med dig om hans sätt att skildra kvinnor. Det är fascinerande att han lyckas så väl!

    Kram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare