fredag 24 januari 2014

Sd har svaret kring vårdkrisen (oxå)

God morgon mina små hjärtan.

Om man vaknar och känner att "Idag är jag nog lite för glad och harmonisk" så kan man alltid dra iväg ett par tweet med ett par sverigedemokrater så är den känslan över.
Precis VILKA problem de än talar om så är allt den stora invandringens fel.
Allt.
Å de vet alltid bäst.
Idag handlade diskussionen om vården. De långa vårdköerna, kaoset för vårdpersonalen, platsbristen beror nämligen på att vi väljer att ignorera etniskt svenskar som är svårt sjuka och istället behandlar asylsökande och papperslösa som åkt tvärs över jorden i horder för att utnyttja svensk sjukvård.
Japp! Då vet ni.
Å som vanligt är de inte ett skit intresserade av att lyssna på andra som vet bättre.

Som asylsökande har du rätt till AKUT behandling.
Jag har under mina 12 år i sjukvården haft hand om EN asylsökande patient.
Så nja...
En reflektion som slog mej här om dagen när jag tittade in i på vår samordnarexpedition och läkarna samlats för att ronda var att där fanns 8 läkare, två av dem överläkare och resten AT. Två av dessa läkare var "svenska."
Så nja igen...
Jag tror kanske inte att Sverigedemokraterna skulle kunna göra så mycket för den verklighet som patienter och vårdfolk befinner sej i och de problem vi gemensamt upplever.

Jag har själv inget fullständigt svar för hur vi ska kunna bärga den sjunkande båt vi kallar svensk sjukvård och få den på rätt köl igen till en sjukvård befolkningen och de yrkesverksamma kan vara stolta över men några lite mer intelligenta tankar än "minska invandringen" eller "dela befolkningen i ett a och b lag med olika rättigheter" har jag.

Minska flödet till akutmottagningarna och sänk antalet inläggningar.
Hur?

Tex genom att gamla människor som bor på ett boende eller har insatser av hemtjänst och kommunsköterska ska slippa komma in till sjukhus för enklare behandlingar så som urinvägsinfektioner, lunginflammationer, undernäring, förstoppningar och allt vad det är.
Ordna om logistiken så kommunsköterskan har back upp av en läkare och på plats kan ge antibiotika intravenöst, sätta näringsdropp, ge inhalationer.
Tillsätt en läkartjänst inom landstinget som kan vara support, back up till en läkaren i primärvården i alla dessa fall.

Våga ta "brytsamtal." Brytsamtal är när läkare, patient och/ eller anhöriga kommer överens om vårdnivån. Enas om att nästa gång "Nils 96 år" inte ätit/ blivit medvetandesänkt så är det livets gång för det är varken rimligt eller etiskt försvarbart att skicka gamla människor fram å tillbaka, fram å tillbaka mellan boende och sjukvård för något som är livets gång.

Öka primärvårdens beredskap och informera brett om vårdnivåer.
Akuten skall sökas för akuta åkommor. Inte för besvär patienten haft i 3 dagar.
Inte för halsfluss, lite yrsel eller annat som en vårdcentral kan ta hand om.
Informera brett om att på vårdcentralen finns högre utbildade läkare med större kunnande. Flertalet akutmottagningar bemannas av AT läkare, det vill säga läkare under utbildning.

Sluta sänka skatterna. Höj dem och rikta pengarna mot där de behövs.
Det är sjukvården som vet vad sjukvården kostar, inte politikerna.
Öka antalet vårdplatser och tillsätt en adekvat bemanning till att ta hand om de sjuka.
Det utbildas inte för få sjuksköterskor i Sverige, däremot söker sej nyutbildade ( å i viss mån erfarna) sjuksköterskor bort till följd av löjligt låga löner.
Låga löner/ låg uppskattning och värdesättning och en allt för tuff arbetsmiljö gör att duktiga människor lämnar vården. I sjukskrivningar eller andra karriärer.

Puss/ Asta

5 kommentarer:

  1. Ha, vårdkrisen har vi allt åstadkommit själva - med läkarbristen som ett lysande exempel på elittänkande genom utbildning, där betygskraven är så löjligt höga för en läkarutbildning att vi får akut läkarbrist istället. Skulle det verkligen göra så mycket om en familjeläkare inte har toppbetyg i engelska och samhällskunskap, till exempel?

    SvaraRadera
  2. Mycket kloka saker du kommer med här! Och visst vore det bra om det lades mer resurser på primärvården, så kommer bara de som verkligen är akut sjuka in akut. Här där jag bor kan det ta tre veckor eller mer att få kontakt med en läkare i primärvården. De som behöver läkarintyg för en sjukskrivning har inga andra alternativ än att åka in akut för till exempel feber eller magsjuka.,, Om de inte har råd att betala drygt 1000 kronor för besök hos en privatläkare...

    SvaraRadera
  3. Problemet med vårdcentralen är taskiga öppettider för dropin samt långa väntetider om man bokar tid. Dessutom vill de inte ta hand om ex magsjuka och annat som smittar för då kan fler bli sjuka. Det kan jag förstå men samtidigt leder det till att folk söker sig till akuten för allt för de upplever att vårdcentralen bara är till de som är i princip friska.

    SvaraRadera
  4. Problemet med vårdcentralen är taskiga öppettider för dropin samt långa väntetider om man bokar tid. Dessutom vill de inte ta hand om ex magsjuka och annat som smittar för då kan fler bli sjuka. Det kan jag förstå men samtidigt leder det till att folk söker sig till akuten för allt för de upplever att vårdcentralen bara är till de som är i princip friska.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare