fredag 10 januari 2014

Pappornas rättigheter

 

Pappor har, världen över och i alla tider, haft någon slags biroll inom familjen.
Det är runt mammor å barn som navet snurrar.
Pappor har i bästa fall tjänat pengar till familjen, stått för något diffust skydd mot faror, lekt med sina ungar och tagit till basrösten och kanske rottingen när barnen behövts uppfostras.
Om de nu inte dragit och lämnat, skilt sej från sina barn samtidigt som de skilde sej från deras mamma för att starta upp någon annanstans.
I Sverige, ett av världens mest jämställda länder, håller detta nu på att förändras.
Det är fortfarande kvinnor som tar ut majoriteten av de valbara föräldradagarna, det är fortfarande mest kvinnor som vabbar och det där tror jag vi behöver en lagstiftning för att skynda på.
Vi har ändå kommit såpass långt att vid en separation/ skilsmässa mellan föräldrarna så har papporna sina barn oftare än tidigare då varannan helg (eller mer sällan) var vanligast.

Min erfarenhet av pappor å män är att de betydligt oftare än kvinnor smiter från sitt ansvar. Är ointresserade av det.
De kan ifrågasätta faderskapet i onödan, de kan krångla med att betala sitt underhåll och tjafsa om att hjälpa till mer ekonomiskt.
De kan bli förbannade över en graviditet trots att varenda pojkvasker i detta land rimligen borde veta hur man skyddar sej från ofrivilliga sådana.
De kan krångla med att ha sina ungar, inte vara speciellt intresserade.
De kan bete sej olämpligt ihop med sina barn, sätta sej själva först som om de själva vore egoistiska ungar.
Jag har hört, och känner till oändligt med fäder som inte borde få träffa sina barn alls därför att de missbrukar, är våldsamma eller allmänt olämpliga.
Å alla dessa mammor som stångas för att barnen ska få träffa sin pappa.
Eller slippa träffa sin pappa.
De historierna är vardagsmat.

Men jag har väldigt lite funderat på vilka små rättigheter en sund och bra man har kring föräldrarollen om mamman sätter sej emot.
Att världen är ojämlik även där.
Om en man å en kvinna väljer att bli gravida och kvinnan därefter inte vill ha med mannen att göra... då har han inga som helst rättigheter till sitt ofödda barn.
Alldeles hur engagerad han är, alldeles hur mycket han ser fram emot det ofödda barnet så har han noll och inga rättigheter att få följa med till barnmorskan, se ultraljudet eller få någon som helst information.
Detta trots att alla vet, att all samlad forskning visar, hur viktig barnets relation till sin pappa är och trots att alla förstår att början på den livslånga relation mellan pappa-barn börjar just under graviditeten.
Kvinnan har hela makten över något som faktiskt är gemensamt.

Jag känner till en man. En skötsam, snäll, ansvarstagande man som skaffade barn med en kvinna under en relation. En relation som tog slut innan barnet hann födas.
I flera år fick han strida för rätten till sitt barn.
År efter år efter år fick han smulor, beslutade el framtvingade hos mamman, korta besök. Familjerätt som blev tingsrätt.
Nu, många år senare, har det löst sej men efter stort lidande för denna man som faktiskt inte gjort något fel. Man kan bara hoppas att relationen till barnet inte blivit skadat i grunden.

Ett jämställt samhälle tjänar både män och kvinnor på.
Bara för att vi på så gott som alla områden lever under ett patriarkat även i Sverige finns det ingen som tjänar på att pappor tilldelas en biroll i "Projektet Familjen."

Vad tycker du?

Puss/ Asta

7 kommentarer:

  1. Förstår dina tankar! Fast så länge som barnet är i kvinnans livmoder så är det hennes enskilda angelägenhet. Kvinnans rätt över sin kropp är viktig och mannnen har ingen självklar rätt att få följa med på undersökningar av barnet när det befinner sig i hennes kropp. En annan sak är det när barnet är fött, då har han rätt att få vara delaktig. Många män hamnar säkert i kläm när dom vill men inte får ta hand om sitt barn lika mycket som kvinnan. Jag tycker dock att det som ska vara i fokus är barnets bästa, ett spädbarn kan självklart inte bo varannan vecka. För både män och kvinnor så gäller det att vara noga med vem man skaffar barn och många skaffar barn alldeles för snabbt utan att känna sin partner så bra och då är det bäddat för problem.

    SvaraRadera
  2. Jag kan skriva spaltmeter om det där ... Det är svårt och komplicerat, t o m mycket svårt och komplicerat och jag tror inte det finns klara "sanningar" om vad som är bra eller mindre bra, rätt eller mindre rätt, varje relation och separation är unik ... Men jag tycker såklart att barn har rätt till sina föräldrar, rätt till deras omtanke, närhet, omsorg och kärlek ... alltid. Föräldrar ska se till barns behov ... men ... När separationen är ett faktum så kan det ha stor betydelse vad uppbrottet beror på och det är inte alltid så lätt att ha samsyn, vara klarsynt och storsint. Det finns ju alltid en bakgrund till att föräldrarna inte lever tillsammans, är man inte tillsammans och inte har en nära relation under graviditeten så håller jag med anonym ovan - mannen kan inte med självklarhet delta i barnmoskebesök etc - när barnet är fött önskar man att föräldrarna var tillräckligt mogna för att samarbeta kring barnets väl och ve ... tyvärr är det inte så, oavsett om de separerat under graviditeten, aldrig levt tillsammans eller separerar senare i barnets liv ... Som sagt ... det är inte enkelt och alltid är det väldigt sorgligt och alltid är det barn som drar "kortaste strået" i dessa typer av konflikter ... /Mormor

    SvaraRadera
  3. Jag hade en intressant diskussion med yngre, manlig kollega som inte vet om han vill skaffa barn för att det tar så mycket tid och alla verkar bli så trötta. Jag sa att det ju handlar mycket om vem man skaffar barn med. Att man oftast bara föreställer sig hur man själv ska klara av saken. Det visade sig att även män sitter och föreställer sig hur DE själva ska klara av föräldrarollen, inte hur PARET ska göra det. Överraskande, eftersom män inte ens kan skaffa barn på egen hand.

    SvaraRadera
  4. Det här inlägget träffade mitt i prick för hur vi har det i vårt liv.

    Mark har ju en son på nästan 12 år med en kvinna som han aldrig haft en relation med. Dom var 'KK' när dom var unga och hon blev med barn. Hon kommer från en extremt religiös familj och Mark förväntades att gifta sig med henne.
    Det ville han förstås inte eftersom de knappt kände varann men sa att han alltid skulle stötta henne och finnas där, och då tog det hus i helvete!
    Kvinnans mamma sa till Mark 'du kan se dig själv som en spermadonator för vi kommer ALDRIG låta dig vara far till det här barnet' och så har det verkligen varit i nästan 12 år! Varenda sekund Mark träffar Jack har han fått gå till familjerätten för. Marks föräldrar fick inte träffa Jack förrän han var nästan 6 månader!

    Vi har honom varannan helg nu. Mark är i rätten igen nu för att få extra tid på skolloven.
    Han har aldrig blivit tillfrågad när det gäller beslut om var Jack ska gå i skola eller nånting. Men hans underhållsbidrag har alltid girigt tagits emot (det är inkomstbaserat här så hon får en 'nätt' summa på över 70 000kr per år).
    Jag tycker så vansinnigt synd om framför allt Jack som mår extremt dåligt över detta evinnerliga bråk om allt, men Mark kan ju inte ge upp sin kamp då han inte skulle få se röken av sin son om han gjorde det!
    I det här landet har mamman ALLTID 100% vårdnad tills man går till rätten och visar sig lämplig! Inte tvärtom att man måste visa att nån är olämplig.

    Det finns så många män som inte bryr sig om sina barn och så finns det fantastiska män som min Mark som försöker göra det rätta för barnet men där mamman gör allt i sin makt att stoppa det av helt egoistiska orsaker.

    Man får aldrig låta sitt hat mot den före detta partnern överväga kärleken till sitt barn!

    Viktigt ämne du tagit upp - TACK!

    Kram

    SvaraRadera
  5. Jag tänker att det här är ett av de områden där ett krossande av patriarkatet är till fördel för männen! Jag tror ju att det är patriarkatets envishet att dela upp oss, inte bara i kön juutan i efenskaper, som ger kvinnan så mycket makt inom det här området. Och så länge männen inte släpper till makt på något annat område så kommer kvinnor att tveka/vägra lämna ifrån sig makt här...

    Jag känner oxå till en man som fått slita hårt för att träffa sitt barn, och det är den mammans andra barn, där hon gjort likadant med det första barnet gentemot hens pappa. Där finns pappan inte kvar i bilden längre, han har gett upp, men mannen jag känner lyckas så smått få mer och mer tid med sitt barn, men det är lart att det kostar på. Och det är förståss inte alls bra för något av barnen...

    SvaraRadera
  6. Mycket viktigt ämne!!! Och jag har läst kommentarerna. Och jag bävar inför det faktum att dem jag älskar allra mest i denna värld mycket riktigt KAN hamna i den situationen ovanför som du beskriver - att de inte får lov att bli pappa till sitt eget barn. Det är fruktansvärt!! Särskilt som min killar har vuxit upp med en pappa som älskar dem lika mycket som jag, som skulle offra allt han hade för deras skull! S har en lika nära relation till killarna som jag - och skulle sakna dem lika mycket som jag om vi gick skilda vägar. Jag har verkligen "ingen ensamrätt" till killarna bara för att jag är deras mamma eller för att jag kanske har slutat älska deras pappa!! Absolut inte!

    Men så uppstår den här svåra frågan: om B eller L INTE vill ha barn och deras flickvän skulle bli gravid trots skydd? Och hon absolut vill behålla barnet? Men de vill inte? Hur blir situationen då? Eller om flickvännen plötsligt inte vill ha med dem att göra, TROTS att inget jobbigt/hemskt/våldsamt hänt i deras relation? Och de blir helt utestängda från möjligheten att ens bli pappor?

    Det är svårt. Och komplext. Och skiljer sig nog från fall till fall. Men jag är inte ett enda dugg avundsjuk på männens situation. Alls. Fruktansvärd. Sedan vet jag - innan någon börjar sucka över min kommentar - att det finns många man som är urusla pappor och partners. Jag har själv vuxit upp med en sådan som nog skulle ha väntat ett årtionde till innan han blev far. Och lärde sig att inte slå barn.

    Kram

    SvaraRadera
  7. Vore väl självklart att mor och far automatiskt får gemensam vårdnad när ett barn föds!! Oavsett deras inbördes juridiska eller känslomässiga förhållande!! Ensam vårdnad borde vara en undantagslösning när något gått fel. Vilka värderingar ligger egentligen till grund för nuvarande lag?? (FB 6kap 3parag) Farmor Agneta

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare