lördag 23 november 2013

Jag tycker inte alla 18 åringar ska få rösta...

 

... Jag tycker faktiskt att inga 18 åringar ska få rösta.
Myndighetsåldern vid 18 år kanske var rimlig en gång i tiden men den är det inte längre.
När jag var 18 år flyttade jag hemifrån. Jag var förälder.
Gymnasielinjerna var 2 åriga och de flesta i den åldern gick ut i arbetslivet och kunde skaffa sej ett eget hem med hjälp av sin inkomst.
De flesta 18 åringar då ville vara vuxna.

Nu ser det annorlunda ut.
Unga människor resonerar annorlunda.
De flesta 18 åringar är barn och går fortfarande på gymnasiet ytterligare ett år.
De flesta 18 åringar bor hemma, har aldrig haft ett eget hushåll, en egen ekonomi, ett eget ansvar.
Ta själv en titt på artonåringar du har i din närhet.

Att ha tagit ansvar för sej själv och sitt eget liv i nåt år borde vara grundkriteriet för att kallas vuxen. Vid arton har ingen nu för tiden fått chansen.
Hur ska man då kunna avgöra vad som är bäst för ett land?
Hur ska man kunna ta ställning i så allvarliga frågor som att rösta är?

Populistiska protestpartier så som i nuläget Sverigedemokraterna ligger alltid bäst till hos förstagångsväljarna. De är de som är lättast att påverka och som mest okritiskt tar till sej populistiska budskap som sedan får allvarliga konsekvenser i det parlamentariska läget.

Puss/ Asta

7 kommentarer:

  1. Håller jag inte med om alls. De 18 åringar som jag har i min närhet är mycket mogna, klokare än många andra korkar jag har exempelvis på mitt jobb och runt mig.
    Om man slutar curla sina barn och låter dem själva ta ansvar så blir de ansvarsfulla. Vill man ha en bebis genom hela livet så får man precis en sådan om man inte låter sin unge bli vuxen.
    Vet exempelvis en 40 årig bebis där fortfarande föräldrarna tvättar åt personen och behandlar honom som 15.

    SvaraRadera
  2. Nämen......jag gick själv i gymnasiet/läste när jag var arton och tyckte att jag var fullt kapabel att ta ansvar för röstandet. Resonerade inte så annorlunda då än nu. Ska man vara myndig men ej få rösta och kunna påverka sin egen framtid? Kan man gifta sig, bilda familj och skaffa barn, så vore det väl knepigt om man inte får rösta? Det är väl särskilt viktigt nu med den höga arbetslösheten vi har. Vi kan ju heller inte ta bort vissa grupper för att de inte röstar som man själv vill. Då skulle jag personligen också vilja ta bort gruppen medelålders män som röstar på Moderaterna......det funkar ju inte rent demokratiskt. Vi kanske inte heller ska strypa ungdomars möjligheter att tycka och få en plats i samhället...nu när den redan är så liten. Det ökar ju bara utanförskap och förakt = på sikt än fler röster på de där Sverigedemokraterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast som jag sa så gäller inte det bara att rösta utan myndighetsåldern över lag.
      Höj myndighetsåldern till 21.
      Flertalet 18 åringar idag är inte redo att varken få rösta el ta lån.

      Radera
  3. 21 år!......jag hade gått fullständigt galen. Nä, det är inte rimligt.....uh....jag känner mig personligen lätt panikslagen av tanken......nä jag får gå och lugna ner mig och skaka av mig klaustrofobikänslan. Men det är klart - jag sitter ju säkert för nog har jag fyllt 21. Onekligen. Man kan andas ut. Tja och tänk de ungdomar som skaffar barn direkt efter gymnasiet...ska deras föräldrar bestämma över deras barn då/deras föräldraskap, eftersom de är omyndiga än? Uh. Nä....jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vi tänker inte lika här kortfattat sagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick ha mammas underskrift när jag som nybliven mamma skulle prenumerera på Vi föräldrar. :)
      KÄNNER ni några 18 åringar? :)

      Radera
  4. Japp! Ett antal mkt rediga ungdomar. En av dom var här och klippte mig häromdan. Hon gick precis ut gymnasiet och har fast jobb som frisör. Hon skulle absolut klara av att rösta. Sen du vet här i buschen så kör de bil så smått redan när de är tio.......djur behöver utfodras o vattnas, traktorer lagas, hästar ska tas om hand, hundar ska rastas, småsyskon ses till. ;)
    Nä jag vet inte vilka artonåringar du träffar Asta....men visst är man ung när man är 18...men inte nödvändigtvis dum för det. Däremot växer somliga dock aldrig upp tyvärr. Det är ju ett problem i sig det...

    SvaraRadera
  5. Jag håller inte med. Du kan vara ansvarstagande och ha bra åsikter även om du bor hemma. Dessutom finns det otaliga nötter som klarar sig själva enligt dina kriterier men som gör mig mörkrädd när jag vet att de får rösta.
    Jag tycker att det är ganska sjukt att man i Sverige inte räknas som vuxen på riktigt om man fortfarande bor med sina föräldrar. I många andra länder kan man bo med sina föräldrar länge utan att för den sakens skull räknas som barn i andras ögon. Att vara vuxen nog att rösta har inget med att göra var man bor eller om man pluggar eller jobbar.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare