lördag 19 oktober 2013

Jämställdhet å könsroller

 

Nu inspireras jag av Lady Dahmer's inlägg igen. Hon skriver om att "så länge vi har olika krav och förväntningar på könen så kommer vi aldrig bli jämställda"... och så klart har hon rätt.
Läs gärna inlägget. Det handlar om att många kvinnor tycker om att bli gammaldags uppvaktade och att vi därmed går med på även de ålderdomliga kvinnliga rollerna.
Att lixom inte kunna plocka russinen ur kakan.

Hmmm.
Det ligger mycket i det.
Vi kvinnor vill gärna ha halva makten, lika löner, män som självklart kan slänga ihop en söndagsstek samtidigt som han stryker veckans tvätt.
Men vi vill inte lika självklart dela med oss av föräldraledigheten eller tvingas byta vinterdäck.

Jag erkänner!
Jag är en sån där förtappad kvinna.
Jag gillar män som är MÄN (vad det nu betyder?)
Jag vill väldigt gärna ha jämställdhet i hemmet och jag vill verkligen tjäna lika mycket som män med likvärdig högskolebildning gör men jag går igång på manlighet.
Nej, då menar jag inte den där brötiga, sexistiska lumparmentaliteten.
Jag menar inte när män gör sej lustiga på sina fruars bekostnad i grupp, när de klappar tonåringar i baken och är allmänt smaklösa.
Men!
Jag går bananas av män med en lugn självsäkerhet.
Av initiativförmåga. Av den där trygga "ta hand om" mentaliteten.
Jag blir smickrad av män som håller upp dörrar och drar ut stolar och jag förutsätter att jag blir bjuden på första dejten (... om jag nu gått på dejt.)
Det ingår i spelet jag lärt mej spela.
Spelet där jag i gengäld är uppmärksam, beundrande och hängiven.
Där jag låter klyftan anas och svänger lite extra på häcken när jag vill ha uppmärksamhet.
Ja, jag överdriver å spetsar till det, men ungefär.
Roller... förlegade men inlärda.

Jag inser att LD har rätt.
För verklig jämställdhet krävs att vi är just det.
Att vi kvinnor inte alls behöver erövras eller tas om hand.
Att män inte alls behöver jaga eller spänna musklerna.
Samtidigt... alla djur ägnar sej åt parningslekar. Åt olika former av uppvakningsceremonier. Det känns som om vi har det i våra gener.

Vad tror/ tycker ni?

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Jag är inte jätteförtjust i diskussionen om vem som ska göra vad hemma, eftersom jag tycker den grumlar kärnfrågan - du vet, jag tjatar ju jämt om att jämställdhet betyder att man ser varandra som en likvärdig människa, där ingen behöver tas om hand som en sjukling eller försvaras som ett barn bara för att de har ett annat kön. Är du säker i ditt förhållande på arbetsfördelningen och att båda känner att deras arbete värderas lika, så gör vad ni vill, liksom. Och du, grattis till att bli dubbelmormor!

    SvaraRadera
  2. Jämställdhet i hemmet är för mig att man gör det man är bra på o slipper tjafs !!
    Sen gillar jag manlighet men manlighet kan se ut på olika sätt.
    Ett är attityden att "jag fixar det här älskling", inte för att jag är ett våp elr inte klarar av det utan för omtänksamheten att jag slipper göra det.
    Manlighet är oxå att visa sårbarhet, att nån vill "vila" hos mig för att den behöver det just då.
    Så manlighet/jämställdhet ser olika ut för olika personer.

    SvaraRadera
  3. För mig är jämställdhet att man delar på ansvar, men kanske inte på alla sysslor! Här hemma sköter jag i stort sett insidan av huset medans min man sköter trädgård och tvättar bilar. Vi delar på ansvaret om barnet - jag skulle gärna låta min man vara föräldraledig men det existerar inte här och tyvärr klarar vi inte att leva på min lön. Men jag känner absolut att vi är jämställda även om han i stort sett ALDRIG tvättar och ytterst sällan dammsuger. Vi gör ju lika mycket fast på olika områden. Och ber jag honom dammsuga gör han ju det! Man delar på ANSVAR helt enkelt, inte ansvarsområden. Tyvärr lever jag ju i ett extremt ojämställt land men har fått tag på en väldigt feministisk man!

    SvaraRadera
  4. Mikael Lagerqvist24 okt. 2013 04:27:00

    Jag tycker om det du skriver, precis min syn. Män måste få vara män och kvinnor vara kvinnor. Var och en gör det den är bra på, men att man gör nåt. Sedan är det säkert så att man kan falla in i en del av det sysslor som kan ses som "könsbundna" men precis som några ovan skriver, men så länge man är överens att saker är lika värda så KAN gräsklippning motsvara en dammsugning t.ex. Jag tror inte någon blir glad av att ha det som i Tage Danielssons "Sagan om rättvisa Gudrun". Att som en del anser att man skall dela på hushållssysslorna lika men att sedan trädgården, bilen och annat "killgöra" inte skall räknas med det som skall delas är ju inte fråga om nån jämlikhet. Lika lite som att kvinna skall stå med städning, tvättning matlagning när det inte finns annat att göra. Sedan håller jag gärna upp dörren åt dig, drar ut stolen, betalar notan på dejten och självklart vilar jag gärna ögonen på den vackra kvinna jag dejtar, oavsett om det är häck, tuttar eller ögon jag för stunden beundrar. Eller varför inte bara den ljuva doft en kvinna kan ha. Visst finns könsrollerna, värdet är det samma för oss alla oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet eller liknande.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare