söndag 22 september 2013

Bloggdalas bokcirkel. Asta recenserar "En liten smula underbar"

 

Det är Ergo Sum som valt bok denna gången. Att vi fick relativt kort tid att läsa får ni däremot skylla på mej, jag ville hinna vara med å skriva recensionen innan jag åker till varmare breddgrader.

"En liten smula underbar" är skriven av Dawn French som till vardags är standup komiker, detta är hennes första roman.
Det är en berättelse om familjen Battle.
Mamma, pappa, två tonårsbarn och en jävla massa hormoner kort å gott.
Mamma Mo är terapeut, har alltid varit en ordningsam och lojal hustru å mor.
Inför sin 50 års dag ställs livet och värderingar plötsligt på ända.
Dottern Dora 18 år. som har mer humör än intelligens och som är ett moln av hormoner. Å som anklagar och hatar sin mor för i princip allting.
Sonen Peter... eller Oscar som han föredrar att kalla sej, är 16 år och lika excentrisk som hans syster är temperamentsfull. Han talar, klär sig och uppför sig som om han tillhörde ett annat århundrade.
Å så är det pappan då, som mest nämns i förbifarten i större delen av boken.
Omväxlande genom boken berättar Mo, Dora och Peter i jagform.

Jag hade problem med att komma in i boken och den är nog den roman som jag hittills har haft svårast att tycka till om... helt enkelt för att jag är splittrad.
Boken är bländande rolig till och från. Särskilt Oscars redogörelser av livet och vardagen lockar fram fniss.
Berättelsens stora problem, för min del, är att jag som läsare aldrig lär känna karaktärerna. Det är samma sida av dem som visas upp gång på gång.
Jag lär inte känna dem, och med undantag av mamman, kan jag inte identifiera eller "känna igen" mej i dem.
Allra svårast har jag för arga och ouppfostrade Dora. Jag har aldrig träffat en 18 åring som henne. Så bortskämd, omogen och obstinat. Hade hon varit 13 så hade jag haft lättare att köpa hennes karaktär... kanske. Dora är beskriven allt för spretigt och med allt för hårda penseldrag.

Historien tuggar på i ett långsamt, ibland roligt, tempo.
Det enda som riktigt griper mej är mamma Mo's känslor och kämpande kring val vem hon är och vem hon vill vara. Lojaliteten gentemot familjen kontra den berusade känslan av att vara sedd och åtrådd av en yngre man.

Nej, jag hade svårt för boken och vet inte ens i skrivandets stund vad den lämnade för avtryck (om något?) inom mej.
Det bästa med boken är dess fantastiska titel... "En liten smula underbar."
Jag ger den en 2:a.

Nu ska jag ta och packa ner mina egenvalda pocketböcker för en veckas semester.
Jag kommer att ha med mej "Sommarsquash Tokolosh" av Rachel Zadok, "Fågelbovägen" och "Borta bäst" av Sara Kadefors och "Sirila gentlemän sökes" av Karin Brunk Holmqvist.
Nästa gång väljer Freja bok och recensionsdatum.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Vi läste "En liten smula underbar" i vår bokcirkel för ett tag sedan och jag läste faktiskt inte klart den för jag tyckte inte om den..kanske vissa delar men nej, jag kom liksom aldrig in i den. "Borta bäst" är en riktigt bra bok helt i min smak.

    Ha det nu skön på semestern och vinka lite till Libanon från mej! Libanon ligger nån timmes båtfärd bort Cypern.

    Kram Nina

    SvaraRadera
  2. Vi tyckte rätt lika, men jag kunde inte ens identifiera mig med Mo... Recepten i slutet får ett plus från mig, men i övrigt var det här en bagatell... Jag är besviken på Dawn French, jag trodde henne om mer!

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte låta bli att le när jag läser alla våra recensioner - vi tycker relativt lika! Vad spännande! Jag är besviken på denna bok - mest för att jag hade trott henne om så mycket mer. Hon har ju skrivit en massa kvicka och otroligt roliga manus till "Helt hysteriskt" så jag tänkte.... Nåväl, jag tyckte att den bitvis - i korta stycken - var väldigt kul. Men den engagerade mig inte.

    Kramar till dig tjejen!

    SvaraRadera
  4. lite kul att vi ala är väldigt skeptiska till boken. Jag är väl den enda som faktiskt inte avslutade, men det kändes inte värt det efter att ha läst era recensioner. Tror det är just det där att det inte går att känna igen sig i personerna som gör det... och jag vet inte, något saknas!

    Ha en riktigt skön semester!
    kram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare