fredag 2 augusti 2013

God uppfostran

 

Sociala koder. Kulturellt betingade oskrivna lagar. Uppfostran. Social kompetens.
Jag fick en kommentar som jag funderar kring. Läs den och känn efter hur den landar...

Det är precis som om man stöter sig med folk om man råkar gissa fel på åldern (uppåt). Vad är det egentligen för fult med att se äldre ut än vad man är?
Det är samma sak med vikten. Det är helt okej att säga till någon som gått ner i vikt att den blivit så smal. Men nåde den som säger om man gått upp i vikt. Det är inte ofta någon säger att man blivit tjock.
Jag tror inte 49 åringen menade något illa. Varför skulle hon då rädda upp situationen som du skrev?? Jag tror bara hon var ärlig och tycker så.
Om jag nu ska spekulera i varför du ser ut att ha fyllt 50 år så kanske det beror på att du solar mycket och det sliter som bekant på huden, ger fler rynkor och slapp hud.
Hur det nu är och vad folk än tycker blir vi alla äldre. Det kan vi inte göra så mycket åt, som tur är.
Ha en fin fredag!


Det finns en del intressant i vad hon skriver även om jag är rätt övertygad om att det inte var främsta syftet i hennes ord. Fröken "Anonym" har nämligen  kommenterat förr i helt andra ämnen men i samma ton.

I olika kulturer finns olika tabun. Olika saker som är fint å fult. Olika grad av öppenhet.
I vår kultur råder en kultur där det som är ungt och smalt också är det som är vackert och eftersträvansvärt.
Å det är lite galet emellanåt. Detta att när du inte längre ser ut som 25 är du inte mycket värd inom många branscher. Erfarenhet är trevligt men inte på bekostnad av ungdom.
Skönhetsidealet är smalt. Eller åtminstone "formerna på rätt ställe."

Vi må tycka vad vi vill om det där. Det finns fler saker vi i norden bejakar och som anses fint. Att arbeta hårt tex. Att ha gott om vänner. Att motionera.
Vad vi än tycker så är det så och därmed uppstår sociala koder där det anses oartigt eller ouppfostrat att säga till en icke gravid kvinna "Men oj, vad tjock du ser ut, du har verkligen lagt på dej" eller "Det skulle man verkligen inte kunna tro att du var 40 så rynkig och gammal som du ser ut" eller "Så du är arbetsskygg... trevligt."
Det bara ÄR så att man inte säger så... man påtalar inte heller med artigheten och vänligt uppsåt i behåll att folk verkar ha lägre IQ än genomsnittet.
Vill man arbeta mot skönhetsnormer och åldersfixeringen så gör man det på andra vis.
Andra sociala koder i det här landet är ex att komma i tid, att ställa sej sist i kön, att sätta sej på eget säte i bussen, att inte tända en cigarett medan andra i sällskapet fortfarande äter osv osv.
I andra kulturer är det inte alls viktigt och där kanske det till och med är en komplimang att säga "Vad tjock du blivit."

Anonym spekulerar i "varför jag ser äldre ut."
Det känns inte helt... väluppfostrat... och var säkert inte menat så heller "ha en fin fredag" till trots.
Nej, min kollega menade absolut inget illa och situationen blev bara dråplig och lite pinsam, Anonyms kommentar å påpekande kring mitt utseende är nåt helt annat.

Jag har i många av mina inlägg skrivit om glädjen i att få åldras... helt enkelt därför att motsatsen är värre. När man varit med och begravt en av sina bästa vänner innan hon fyllde 35 och när hon hade så mycket kvar att uppleva, så mycket livsglädje ja, då inser man att det är ett privilegium att få göra just det... vara med och åldras.

Puss/ Asta

19 kommentarer:

  1. Det där med "ja men jag är ju bara ärlig" är så jäkla fult. Okej om man ber om någons ärliga åsikt i något men att folk säger taskiga och plumpa saker och sedan försvarar det med att hen är ärlig är bara skitsnack.

    De flesta som säger sådant har helt enkelt ingen social kompetens. Ärlighet är bra men man får ju känna av var och när det passar med brutal uppriktighet. Att säga till någon att den ser äldre ut än vad den är eller att du är tjock är inte något trevligt. Det tror jag att de flesta vet om och förmodligen den det handlar om också. Speciellt det där med tjock.

    Hur gammal man ser ut i förhållande till sin egentliga ålder brukar de flesta också ha koll på. Så ta inte åt dig för du ser inte ut som 50.

    50 vill man helt enkelt inte se ut som när man har ganska många år kvar dit, jag tycker inte att det handlar om fixering. Den finns i vårt samhälle på så många andra sätt och det vore skönt om den kunde mildras, men att inte vilja se äldre ut än sin egen ålder är nog ganska universellt och gäller både män och kvinnor. Jag ser inget fult i det heller.

    kram
    Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men precis. Här bad jag lixom inte om någons gissning till varför jag är så rynkig och slapp. Jag är för övrigt både Sjuksköterska och normalbegåvad och kan själv lista ut det.
      Mitt inlägg var dessutom mest på skoj, att både jag och min icke 50 åriga vän blev så... perplexa. :)
      Kram

      Radera
  2. Det är stor skillnad på att blanda ihop uppriktighet med oförskämdhet, men många gör det. Så tolkar jag den här kommentaren, men även också att personen som skrivit kommentaren har svårt att förstå de underliggande tonerna och sociala koder. Lättare form av asbergers, där man endast ser till ytan av det som sägs? Eller helt enkelt bara någon som vill ge dig ett nålstick åter igen, men pekar hela handen mot sig själv. Det är självklart inget fel i att åldras och det finns absolut skönhet i det mesta vilket du ofta poängterar, så väl som ålderdom och övervikt. Människor är olika. Men att påpeka sådant i ditt yttre som skulle kunna tolkas som ålderdomligt om man så vill och sedan avsluta med "Ha en fin fredag" är antingen en person som är rakt igenom dryg eller någon som inte har de sociala koderna med sig för fem öre och därmed har ett handikapp. Jag vet inte vad du ska hoppas på i den frågan. ;) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket stor skillnad på uppriktighet och oförskämdhet och det vet alla, även fröken anonym. Tack för ditt stöd. Kram

      Radera
  3. Fröken Anonym har aldrig kommenterat här förr.
    Observera att jag skrev spekulerade inte att jag tyckte. Det är stor skillnad.
    Jag känner inte dig och har aldrig träffat dig och kan därför inte avgöra hur gammal du ser ut att vara.
    Synd att du misstolkade min kommentar så. Fast man kan vända och vrida på den hur mycket man vill. Vill man se fan i ögonen så gör man det.
    Jag tycker den gamla klyschan stämmer bra. Åldern är bara en siffra. Det är hur man känner sig i själen som gäller.
    Jag är uppriktigt ledsen om jag skrev något plumpt. Det var inte meningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det nu är första gången du kommenterar så är det ju ännu märkligare att gå in och vara oförskämd vilket du faktiskt var... vi behöver ju åtminstone inte låtsas som nåt annat eller hur, det blir en smula fånigt.
      Men du... ha en härlig fortsättning på helgen.

      Radera
  4. Maria: Riktigt lågvattennivå på din kommentar. Har flera bekanta med bokstavssjukdomar bla asbergers. Är det något du slänger dig med i ren ilska. Du får det att låta som ett skällsord.
    Fy fan !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte. Det var överhuvudtaget inte så jag menade, utan enbart att har man asbergers så är det svårt att förstå de underliggande tonerna och jag tolkade det som att det kanske kunde vara något sådant. ELLER att det kunde bero på annat. Då menade jag endast att det behöver inte alltid vara otrevligt, utan bara att någon kanske inte förstår det underliggande som skrivs och kommenterar på ett sätt där man tror det är otrevligt när det själva verket inte är det. That´s it. Det var det enda jag menade.

      Radera
    2. Å ingen har pratat om ilska här överhuvudtaget. Min kommentar var inte den minsta ilsken, utan bara ett konstaterande ut efter vad Asta skrivet och det som du svarat i din kommentar.

      Radera
    3. Ehhhh. Kanske reagerade Maria så för att du låtsades inte förstå det som är vanliga koder för oss andra?! Antingen har du problem med det el oxå så står du inte för vad du tycker, jag vet inte vilket som är värst?

      Radera
  5. Skriv ett namn då fröken anonym. Det är lätt att "spekulera" när man är anonym. Tycker att Marias kommentar är välgrundad på den informationen som du gett...

    SvaraRadera
  6. Nu har jag äntligen valt bok. Kram

    SvaraRadera
  7. Vill också stötta Maria här ovanför. Hon lämnade en saklig kommentar utan ilska där hon påpekade att det kan finnas andra anledningar till att din kommentar Anonym "bröt" mot sociala koder, tex en en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det fanns inget nedvärderande i det hon skrev, snarare visade det på en förståelse för att människor kommunicerar olika. Att tillskriva henne värderingar som hon inte gett uttryck för är inget annat än en härskarteknik. Och det är inte särskilt sympatiskt.

    Elin

    SvaraRadera
  8. Du har helt rätt i det du skriver! Vi lever i en kultur där ungt går före gammalt. Så pass att det bara för något år sedan skrevs in i diskrimineringslagen. Även om det i bland är yngre som diskrimineras är den allra största delen äldre, och då främst äldre kvinnor. Det finns till och med forskning (fast just nu har jag inte källan och ooorkar inte leta reda på den, skäms Freja) som visar att kvinnor över 50 är osynliga. På arbetsmarknaden och i samhället. Jag har märkt av det. För några år sedan väjde folk undan när jag stod och väntade på bussen, nu är det som om jag inte syns. Ungdomsgäng kan ställa sig runt mig och prata med varandra över mitt huvud som om jag inte var där... Så anonym kan ta sin kommentar och "stoppa upp..." för ålder är en viktig kulturell kod i vårt samhälle, och det ändras inte genom att en går runt och talar om för folk hur gamla de ser ut och vad det beror på! Visst vore det skönt om den ändrades, men då får en använda andra verktyg. Som att istället sluta säga att folk ser yngre ut än de är... Och du ser INTE ut att vara 50! Du är inte osynlig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du fick ett helt inlägg till svar :)

      Radera
  9. Alla vill leva länge ...men ingen vill bli gammal....Gäller tyvärr alla åldrar och precis som vi....så trodde vi aldrig att vi skulle bli gamla, livet verkade oändligt =) Det är vi många som får erfara ;) hoppas jag =)

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare