torsdag 25 april 2013

Bokrecension av "Överenskommelser" av Simona Ahrnstedt

 

Det har ännu en gång blivit dags för en bokrecension i Bloggdalas bokcirkel.
Den här gången har vi läst Tråktantens val av bok.
"Överenskommelser" av Simona Ahrnstedt.

"Överenskommelser" är författarens debutroman och det är en klassisk kärlekshistoria som utspelar sej under sent 1800 tal.
Huvudpersonerna i boken är Beatrice Löwenström, en ung föräldralös flicka, som lever ett hårt hållet konventionellt borgligt liv hos sin farbror och dennes familj. Seth är stadens mest omtalade ungkarl-rik, karismatisk och en man som tycker å tänker å gör som han vill.
Men självklart är historien inte så enkel att flicka möter man, kärlek uppstår och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Då hade det varit svårt att fylla 390 sidor.

Romanen har fått stående ovationer från många håll.
Jag läser sällan eller aldrig rena kärleksromaner annars. Romantik, relationer, kärlek och erotik... ja gärna, men då som ingridienser i en roman som även har en annan historia att berätta.
Det är det som jag tycker är så härligt med Bokcirkeln.
Här presenteras man för- och får läsa- något som man aldrig annars läst.
Lite "Harlequin" vibbar fick jag av denna bok. Harlequinromaner som jag fullkomligt slukade som ung tonåring i hundratals tills jag fick nog av att det egentligen alltid handlade om samma sak.

"Överenskommelser" har absolut sin charm och jag sträckläste långa stycken.
Både Beatrice och Seth är karismatiska personligheter, ovanliga för sin tid och lätta att tycka om och att känna med.
Deras kärlekshistoria är lika flammande röd som Beatrice hår och sexscenerna är smakfullt och passionerat skildrade.
Författarens språk är enkelt men ändå inte banalt.
Romanen är ett stycke historia av Sverige för länge sedan när kvinnor skulle hålla sej undergivna och inte bry sina små huvuden och när mannens makt var total.
När kvinnor inte skulle vara "uppnosiga" och framhärda i sina åsikter medan männen kunde rumla runt på bordeller och uppföra sej som svin.
Den beskriver ett Sverige där klass och titlar var allt.

Likväl. Någon jättestor läsupplevelse kan jag inte säga att det var.
Men det behöver inte alla böcker vara heller.
Det är klart "underhållning för stunden" och som sådan var den utmärkt.
Jag ger den en klar och rejäl 3:a.

Nu har vi gått ett varv i Bloggdalas bokcirkel... så vida ingen ny vill hoppa på?
Om inte, så är det jag som väljer bok nästa gång.
Beslut kommer inom kort, jag har grubblat kan jag säg :)

Puss/ Asta 

5 kommentarer:

  1. Kul att läsa, gav mig en större läsupplevelse annars har vi nog snappat upp ungefär detsamma. kanske svårt att göra annat i en så pass "tydlig" bok.
    Spännande att se vad man nu skall läsa...
    Ska titta in till dotra din nu
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Känns som att du tycker om denna som jag gjorde om 50 shades... Trevligt under tiden men inget överraskande eller något som kommer omvälva mitt liv. Och ibland är det precis vad man behöver.
    /Tråktanten

    SvaraRadera
  3. Nu är även min recension klar, jag är inte lika nöjd med den som du är, men jag håller med, tjusningen med bokcirkeln är just att läsa böcker jag annars inte skulle ha valt! Ser fram emot att läsa den nya boken som du valt!

    SvaraRadera
  4. Ja visst är det trevligt med något rent underhållande ibland! :)
    Och om det här med att "skämmas" över kärlekshistorier... jag tror inte att det var just det romatiska temat som skapade den känslan, utan att den (i mina ögon) påmånde lite om en sån där tunn kioskroman som man kan köpa för 35 kr, med två passionerat kyssande 1950-människor på framsidan. Nu har jag visserligen aldrig läst någon sån, men jag gjorde ändå den kopplingen. Jag försår Monikas kritik om att den inte alls går att jämföra med de stora mästerverken i genren. Men ändå... den gav mig någonting, som jag behövde just då och det är en så underbar känsla... att hitta rätt roman i rätt tid.
    Kram kram!

    SvaraRadera
  5. Jag är här för att låta hela världen veta om denna fantastiska man som är specialiserad på alla relationsfrågor, är det uppbrott, skilsmässa, graviditet något alls, Dr. Ekpen är mannen som kan hjälpa dig att fixa det. Jag har arbetat med honom och han är en fantastisk trollformler, jag kan djärvt rekommendera honom till dig om du har utmaningar i ditt förhållande, oavsett om det är äktenskap. Kontakta honom via e-post: Ekpentemple@gmail.com eller WhatsApp +2347051979135

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare