fredag 12 april 2013

Blandar mej i det här med genus å att lyda.

 

Jag har läst två intressanta inlägg idag om barnuppfostran.
Båda skrivna av kvinnor. Både yngre än mej. Den ena med erfarenhet av att leva mitt i småbarnslivet och den andra som står inför detta stora äventyr det innebär att vara förälder.
Min dotter skriver kring tankar att fostra en dotter och vilken typ av mamma hon vill bli.
Lady Dahmer är ifrågasättande till att/ om barn "ska lyda."

Det är intressant att läsa och jag känner som så många gånger tidigare när jag läser inlägg kring barnuppfostran att jag tillhör en annan generation med delvis andra åsikter och att jag har perspektivet på ett långt föräldraskap.
Hur roligt det är. Hur oroligt det är. Hur svårt det är att vara den där mamman man önskar att man var.
Det är svårt att vara den människa man önskar att man var. Att vara mamma är ännu svårare för det är på något vis ens viktigaste roll.

Tiderna förändras. De förändras av forskning. Av att man numera bättre vet vad och hur ett foster och ett barn påverkas av allsköns ting. Tiden förändras som ett svar eller en revolt mot tidigare generationer och nästan allting går i cykler.
Det enda man kan vara säker på när det handlar om vetenskap är att den förändras. Allt förändras med tid.
Å väldigt mycket till det bättre så klart.
När jag var liten åkte man bil utan säkerhetsbälte och satt i mitten å hängde.
Föräldrar rökte både i bilen och i hemmet och ingen brydde sej väl om att fråga ungar vad de tyckte om sånt.
Jag var flicka och fick flicksaker. Min bror var pojke och fick pojksaker.
Inte en enda människa funderade vidare över det.
Vi var ute och lekte hela dagarna. Jo men vi var det!
Ibland hemma hos nån kompis men ofta just utomhus.
Vi hade inga mobiltelefoner och det gick många timmar när våra föräldrar inte visste var vi var. Vi blev varnade för bilar och "fula gubbar" och det var inte mer med det.
Våra föräldrar hade fester där det dracks rätt mycket alkohol.
Föräldrarna blev stimmiga, ljudnivån hög. Det dansades, satts i varandras knän och rökte.
Vi barn satt tysta med eller lekte ute i köket eller någon annanstans där föräldrarna inte var och jag for inte dåligt av det.
Det hände att man fick sej en örfil eller två om man var uppkäftig.
Barn förväntades finnas men inte höras för mycket när vuxna människor träffades.

Nej, jag kan inte påstå att jag tog skada av just dessa saker.
Men självklart är det ändå så att allt det där vore otänkbart idag, mycket av det var även otänkbart när jag fick barn, för man VET bättre helt enkelt.
Eller vet annorlunda.

Gemensamt för de inlägg jag läst om barnuppfostran idag är att det är mycket fokus på genus och barns medbestämmande.
Jag tycker det är fint. Klokt. Om än svårt.
När jag uppfostrade mina tre döttrar... och även sonen på sitt sätt... så försökte jag ingjuta i dem att kvinnor är starka och kan precis lika mycket som män.
De fick leka med alla möjliga leksaker och sonen fick nagellack på sina små naglar när vi andra målade våra.
Men någon genomtänkt genuspedagogik kan jag inte säga att jag skänkte en tanke. Mycket i rent oförstånd så klart, men även en del för att jag helt enkelt tror på att män och kvinnor ÄR olika på många sätt.
Jag läste någon forskningsrapport... har tyvärr glömt vilken och ogillar egentligen att slänga mej med oredovisad fakta... att kvinnor världen över förstår varann och tänker mer lika (och det samma med män) än en man och en kvinna från samma kvarter.
Jag berömde ofta barnen för deras utseende. "Åhhh vad söt du är", "Åhh vad fin klänning du har", "Nämen vilken fin slips du har" osv.
Det TYCKER jag inte är nåt fel, men visst ligger det mycket i att ffa flickor behöver fokusera på saker de kan, uppmuntras till att inte behaga. Det får inte bli för stort fokus.
Nåt jag vet att jag gjorde fel och som jag fortfarande kan göra fel inför min hemmavarande dotter som ännu är under en viss påverkan är att "prata negativt om min vikt och utseende." Det tror jag... med facit och mer innanför pannbenet... är rätt skadligt för unga flickor.

Vad det gäller fostran om rätt och fel. Regler. Eller "att lyda" om man så vill känner jag mej ännu längre ifrån de båda yngre kvinnorna.
"Att lyda" har en dålig klang som för tankarna till auktoritet och rädsla och så ser jag självklart inte på barnuppfostran. Men jag tycker det är viktigt att barn lär sej lyssna och respektera andra människor, lär sej oskrivna koder om uppförande osv.
Jag kan bli tokig på småbarnsföräldrar på caféer, vid poolområden, på stranden, kalas eller vad det nu må vara som sitter och ler medan barnen skriker och beter sej som små huliganer.
Självklart kan man inte ställa allt för stora krav på riktigt små barn men ett barn i 5-6 års åldern är fullt kapabel att kunna visa hänsyn om man lär dem så.
Vi ser de första curlade och ofostrade ungarna växa upp nu.
En psykolog berättade i radion att de är överrepresenterade just för att de inte som barn fått lära sej att möta besvikelser, lära sej läxan, förstå att deras beteende påverkar andra osv. "Vi" eller ja... inte JAG... har fostrat ett gäng ungar som är så mycket individualister att de blir sköra egoister. 
Mina barn har fått lära sej att genom att följa enkla regler får man så mycket gratis. Dörrar öppnas.
Den som tar i hand, visar äldre människor respekt, har ett gott bordsskick osv blir SEDD på med andra ögon än den som inte passar in i sociala spelregler.

Barn BEHÖVER sina föräldrar. Inte bara mat å hårtvätt å pengar.
De behöver vår kärlek, vårt beskydd, de behöver lära sej regler, hur man ska vara mot andra människor. De behöver VUXNA förebilder runt omkring sej.
I takt med mitt föräldraskap och min erfarenhet av att fostra barn blev jag allt mindre konsekvent. Alltså att vara konsekvent för saken skull. Jag lärde mej tänka till en extra gång om VARFÖR jag eg sa nej? Jag lärde mej... och barnen... att kan du bara komma med goda argument så kanske jag ändrar mej.
Det är att visa barnet respekt och då får jag oxå respekt tillbaka.
Men har jag SAGT nej, då gäller nej.

Jag tror att man kommer rätt långt med sunt förnuft och magkänsla.
Men felfri det blir man aldrig.

Puss/ Asta

10 kommentarer:

  1. Vi är ju samma generation föräldrar, du och jag, och jag tycker att ditt inlägg är klokt och vidsynt och inte minst.., Jag tycker du har rätt! Att lära sig koder, som hänger ihop med respekt och hänsyn, ger barnen möjlighet att röra sig med lätthet i alla sammanhang. Det är både viktigt och kanske till och med nödvändigt. Det har inte med att lyda att göra, det har snarare med socialisering att göra. Och hänger inte alls ihop med underkastelse... Som ung kvinna är det viktigt att känna sig fri och stark, som ung man likaså. Men det betyder inte att man är fri från ansvar och samvete. Jag tror att väldigt många unga idag, ser sig själva som unika så mycket att de inte förstår vikten av samverkan och förståelse för andras behov. Många är så söndercurlade att egot är större än allt annat! Att vara ödmjuk, inlämnande och intresserad AB andras väl och ve är inte detsamma som lydnad, det är helt enkelt det som gör att vi människor kan överleva som art.

    SvaraRadera
  2. Jäkla autostavning! Det ska stå " inkännande" inte "inlämnande" och det ska stå " av" och inte "AB"

    SvaraRadera
  3. Jaaa nu gick det äntligen att kommentera! Jag tycker inte alls att jag har haft en hemsk barndom (som du skrev på min blogg). Vet inte om jag verkligen får det att låta så eller om du tolkar det så... men det är absolut inte så jag menar!
    Jag menar att det finns skillnader på teorier, idéer och resonemang och ex på hur det kan se ut. Jag säger inte att allt har blivit bättre eller att man kan skrota allt som varit... men mina idéer färgas av min tid! Som du skriver... det går i cykler. Att jag jämför tidsepoker är inte det samma som att jag kritiserar hela min barndom! Men jag kanske uttrycker mig klumpigt... försöker ändå tänka på det, att det inte ska bli fel, men det blir det tydligen ändå.
    Älskar dig också... mycket!
    Puss!

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att du sätter fingret på något väldigt viktigt på slutet. Att reflektera över varför man säger nej och inte göra det automatiskt. Att diskutera fram lösningar. Så vill jag vara!! Att inte bestämma saker "bara för att".

    Med genus tänker jag lite annorlunda... Jag tror inte skillnaderna är så stora mellan könen, i alla fall att skillnader mellan individer inom och mellan könen, och tycker att könsrollerna mest är begränsande, tröttsamma och tråkiga.

    Och som du skriver, jag vill inte heller ha "lydiga" barn med den där negativa klangen, men jag vill att mina barn ska vara hänsynstagande, snälla, artiga... De ska både kräva och ge respekt!

    Kram på dig! Elin

    SvaraRadera
  5. I alla fall att skillnader mellan individer inom och mellan könen är så mycket större, skulle det ju stå.. Elin

    SvaraRadera
  6. Att vara förälder är extremt svårt, att vara den perfekta föräldern tror jag inte på, då får barnen prestationskrav på sig att bli likadan som förälder och det kan aldrig leda till något gott... Och det här med "att lyda"... Jag vill att mina barn ska bli självständiga och kunna stå för sin åsikt, och då funkar det inte att oxå kräva ständig lydnad. Innan jag fick barn läste jag pedagogik, och då lärde jag mig bland annat om det så utskällda begreppet "fri uppfostran". Och den teorin stämmer bra in på hur jag vill att mina barn växer upp. De som hånar den glömmer ofta bort halva teorin, nämlihgen att det handlar om "frihet under ansvar" och i ansvaret ligger att inte göra något som inkräktar på andras rätt till frihet. Att lära sina barn empati och att ta hänsyn är minst lika viktigt som att hjälpa dem bli självständiga, för bara det ena eller det andra ger obalans tror jag! Sen håller jag förstås med anonym när det gäller genus, men det visste du nog redan ;-)

    SvaraRadera
  7. Tack för detta!! Man ska inte glömma att barn söker gränser tills dom hittar dom, klart man inte ska säga nej för att säga nej, men som du säger "har jag sagt det så gäller det!!" =))
    Det finns riktigt gott om barn utan gränser...

    SvaraRadera
  8. Nu tänker jag vara ärlig och jag hoppas att det går bra. Jag har personligen inte mått så bra av att inte tillfrågas saker, åsikter eller få en och annan örfil. Det har sammantaget gett mig en mkt sämre självkänsla. Sen tror jag inte att barn mår bra av att stå i centrum hela tiden heller. Eller få sin vilja igenom i alla lägen. Men jag tycker ett bra föräldraskap är att fråga hur de tänker/vill/varför...men sen även ha styrkan i sig, att trots önskningar vara tvungen att säga nej ibland, för att det inte passar sig. Man måste ju gå på takt o känsla och i vissa situationer, ska man inte fråga utan bara ta kommandot tycker jag. Det behöver inte vara sådär antingen eller- och perfekt det blir det aldrig. Bara för att man ställer frågor så behöver man ju inte bli gränslös. Tyckte din dotter läste en bra text...

    Jag har läst lite i din dotters blogg och jag kan inte se det som att hon kritiserade dig som mamma. Jag tycker att hon verkar vara klok, smart, reflekterande. Sen känner jag igen mig i hennes tänkande i vad gäller genus/feminism. Jag har ju läst socialt arbete, psykologi o där ovanpå genusvetenskap. Yrkesval påverkar ju också hur man tar sig an det här med att bli mamma. Jag som varit pojkflicka fast också lekt med barbie utan att ha skadats av det, ville mest kunna ge av båda sidor. Så fick jag ett barn som bara ville vara prinsessa, gå i rosa, ratade alla bilar jag köpt och drog runt med dockor. Gick inte alls enligt planerna... och det var bara att tugga i sig... att ja det gillade hon. Humor. Nä jag tonade ner mina tankar om samhällets betydan. Den har stor betydelse, men pojkar o flickor..individer är olika och måste så få vara.

    Din dotter är nog extra noga med kost och sånt med för att hon är sjuksköterska. Man blir nog extra på alerten med den kunskap man har. Jag var i o för sig också noga, för jag tyckte inte heller att det var värt att riskera nåt. Men hursomhelst- du kanske inte riktigt gillar det- men det är hennes val. Och hon måste ju få gå sin väg igenom graviditet och bli mamma på sitt sätt. Och det kan vara lika jobbigt att få påpekanden om att man är extrem noggrann såsom det är att få höra att man inte är tillräckligt noggrann.

    Jag tror inte att någon av er egentligen kritiserar den andre. Du tänker tillbaka på hur du haft det, hur du uppfostrat dina barn, tankar kring saker i föräldraskap du inte gillar i dagens generation... för att förbereda dig för att bli den bästa av mormödrar.

    Din dotter gör lika. Hon tittar bakåt och funderar över vad som var bra eller mindre bra för henne också reflekterar hon kring det, och kollar av fakta för att lite skapa sig ytterligare en modell i föräldraskapet. Hon är smart din dotter så hon kommer att reflektera även när barnet är fött och revidera en del och troligen bli mer avslappnad efter hand.

    Nä så tänk inte i kritiktermer. Hon håller bara på att utvecklas. Och ni två kommer komplettera varandra mkt bra här framöver. Hon med sitt tänk och du med ditt sätt att vara utifrån dina erfarenheter. Ha tillit till henne bara.

    Ja det blev ju Millans röd o råd det här då o det hade du ju inte bett om. Kramar!!


    SvaraRadera
  9. Jag kommer aldrig ge någon annan råd i barnuppfostran av enkla skäl, jag vet inte hur det är att ha barn. Men ett eget resonerande har jag ändå och jag har svårt att tro att barn kan lära sig gränser utan gränser. Jag minns inte något specifikt av min barndom mer än att jag idag är precis som min mamma och pappa, med bara en liten utbrytarfrånlandet-gen. Så förmodligen har nog resonemanget att barn gör som man gör och inte som man säger något bärande i sig. Sedan måste jag tillägga att jag läste din dotters inlägg och jag uppfattade det inte alls som att hon tyckte att hon har haft en dålig barndom. Däremot är hon ju väldigt klok och resonerande. Som sin mamma.

    Kram Jessica i Malmö

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare