fredag 1 mars 2013

Ska nån annan tvätta din byk?

 

Det pågår en intressant diskussion på Apans blogg om städning där jag verkar vara väldigt ensam om min åsikt. Gå gärna in å läs på Underbara Apans blogg.
Just ensamheten gör mej irriterad... och lite förfärad... inte för att jag inte kan argumentera för egen del utan för att det tyder på att samhället glidit iväg åt ett håll som jag inte är bekväm med.

Frågan är alltså huruvida det är moraliskt riktigt att som en ung å frisk familj använda sej av städhjälp för att "få livspusslet att gå ihop", "kunna spendera mer tid med sina barn", "slippa de äktenskapliga grälen kring städning", "kunna göra roliga saker på sin fritid."
Är det okej, och inte... varför inte?
Är städerskor/ städare sämre människor? Är deras jobb inte viktiga?
Diskussionen handlar även om det är rätt att prioritera skattepengar till detta?
Varför det skulle vara mer fel än att prioritera skattepengar till ROT. 


Jag tycker inte att det är okej.
Åtminstone inte finansierat med hjälp av skattepengar.
Jag tycker att skattepengar kan användas till väldigt mycket bättre saker än så.
Nej, jag ser inte ner på kvinnoyrken.
Jag ser inte ner på städerskor.
Alls.
Att vara städerska/ städare är ett yrke som alla andra om det utförs i trappuppgångar, fabriker, affärer, lokaler, sjukhus osv osv.
Det som jag HAR något emot... jävligt mycket emot faktiskt... är att medel och överklassen skall kunna köpa sej en piga som kommer hem till dem och tvättar deras skitiga kastruller och smutsiga trosor för att medel och överklassen skall kunna få sej lite "kvalitetsmys med familjen."
Det är ju inte kvinnor som VERKLIGEN skulle behöva avlastning som har råd med dessa tjänster.
Ensamstående kvinnor med lågavlönade jobb (som ex inom vården el lokalvården) med häcken full av ungar, plikter och ångest över räkningar har inte råd med dessa tjänster alldeles oavsett hur omöjligt deras livspussel är.
Nej, det är de redan ekonomiskt privilegierade familjerna som har det.
Å som får skatterabatten.
Är det rätt väg att gå?
För ett mer jämställt och hållbart liv?
Vore det inte bättre att a.) fördela hushållssysslorna mer jämt och b.) sänka sina krav. 

Det är inte själva moppandet som väcker något inom mej.
Inte dammsugningen och putsandet av den ärvda spegeln i hallen heller.
Det är saken i sej.
Att sämre ekonomiskt bemedlade människor skall städa hos medel och överklassen.
Som en piga.
Ett tjänstefolk.
Någon skrev i debatten att deras städerska var "Pålitlig men lite slarvig. Att de är pålitliga är viktigt."
Men herre Gud, är det verkligen bara jag som får gåshud av ett sådant resonemang? Som känner hur det gamla klassamhället vi lämnat bakom oss med stadiga steg kommer tillbaka.
Jag är ganska säker på att jag för 15 år sedan inte fått stå så ensam på barrikaden med min åsikt medan den ifrågasattes och förlöjligades.
Något har HÄNT med Sverige under de borgliga åren.
Nåt jag inte tycker om.

Jag är inte helt emot RUT. Bara att RUT skall användas på rätt sätt, till rätt saker efter som det är SKATTEPENGAR.
Skattepengar skall inte användas för att rika människor (nåja) ska få sin byk omskött, drinkar serverade på fest av en bartender eller läxläsning åt sina redan studiemotiverade ungar.
Men goda vän China driver ett eget företag, en slags privat hemtjänst till stor del finansierat av RUT. Det går jättebra för henne och hon gör ett gott jobb för nöjda kunder.
DET är en annan sak. Att köpa in tjänster för att man behöver det.
För att samhället vill erbjuda alternativ inom äldrevården.

Det skulle vara spännande att höra vad ni tycker.
Inte bara ni som håller med mej.
Det skulle vara spännande att få en vink om att det råkar vara så att Apan och jag har olika typer av läsare eller om detta tänk är utbrett även här.  

Puss/ Asta

18 kommentarer:

  1. Jag håller helt och fullt och fast med dig! Och tycker det är otroligt läskigt att vårt samhälle är där - att det enda sättet man kan "få kvalitétstid" med sina barn är att låta någon annan ta hand om ens smuts. Dessutom på bekostnad av mindre barngrupper i skolan, fler sjuksköterskor mm... ALDRIG!

    SvaraRadera
  2. Håller med både dig och Ergo här uppe. Ser inte heller rimligheten i det hela.
    Stor kram!

    SvaraRadera
  3. Håller med dej!!!! Du är inte ensam!!!! läste om din mormor, styrka till dej!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Så konstigt att många håller med mej här å ingen där?! Vi HAR olika typer av läsare med andra ord. Lite konstigt. Kram

      Radera
  4. Något som jag tycker är mycket värre är Rot.
    Hur i h*vete kan svenska medborgare få göra Rot avdrag på sina flångiga villor i Spanien som de renoverar och fixar med. Det ska vi svenska skattebetalare stå för. Pengarna går rakt ner i fickorna på spanska byggfirmor.
    DET är upprörande tycker jag !!!
    Rut har självklart sina nackdelar de också. Finns mycket fusk där , liksom det gör bland Rot.
    Men båda gör så det finns arbetstillfällen. Rot diskuteras det inte lika mycket om då det är mer mansjobb, rörmockare, målare, snickare mm. Det är liksom mer okej. Varför förstår jag inte. Städa är väl ett yrke som vad som helst.
    Jag är jätteglad över mitt företag. Att få hjälpa äldre, sjuka och handikappade med vanliga hushållsysslor som de inte klarar av gör att man känner sig behövd.
    Hälften av min inkomst kommer från Rut. Det gör att många äldre med kass pension ändå har råd att köpa mina tjänster.
    Jag är glad att vi har Rut och jag hoppas det får vara kvar!
    Puss på dig Anneli/China

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej gumman. Precis som jag skrev ovan så tycker jag inte att RUT skall avskaffas rakt av utan användas till vettiga, samhällsnyttiga saker. Som ditt jobb och ditt företag, är väldigt stolt över dej.
      ROT skall självklart oxå användas på ett vettigt sätt som skapar arbeten och skatteinkomster.
      Kramar

      Radera
  5. Håller med! Dels känslan av att gå bakåt i kampen mot klasskillnader och klyftor och dels helt befängt att lägga skattepengar på denna privilegierade grupp... Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är väl just klasskampens bakåttramp som gör mej så ursinnig.
      Precis så. Att skattepengar skall användas till att gynna redan privilegierade grupper.
      Kram

      Radera
  6. Självklart tycker jag att du har rätt vännen! Skattepengarna behövs till helt andra saker än till rutavdrag! Det har jag alltid tyckt och försöker hålla mig ifrån det fast maken gärna hade velat att vi offrade några hundra i månaden på att få städhjälp! Kram Mariah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar å ditt stöd M. Kram tillbaka å låt maken forts med att ta hand om sin egen skit.

      Radera
  7. Jag tycker också det är fel att skattepengar går till dessa hushållsnära tjänster. Jag kommer från en familj där vi har hade städhjälp 2 gånger i månaden, min syster hade en privat mattelärare. Huset blev rent, mamma och pappa som båda arbetar hårt slapp ta den städningen (det handlar inte om att diska kastruller, utan om att göra grovstädningen), min syster fick ett bra betyg i matematik. Det handlar om att prioritera men visst känns det fel att skattepengar ska gå till det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det känns fel. Min son läser till lärare. Ett tag jobbade han som läxhjälpare. Var hemma hos ett gäng ungar i de fina kvarteren och hjälpte redan studiemotiverade barn med läxor.
      Fine... men det skall inte skattesubventioneras. Kram

      Radera
  8. Min svärmor ville 'hjälpa till' när vi fick barn och 'gav' oss en städerska som skulle komma hit två gånger i månaden och städa badrum, tvätta fönster osv. Nu handlar det inte om RUT här, för sånt finns ju inte här i Australien, men jag var tvungen att säga ifrån. Dels vill jag känna att jag kan själv och så vill jag inte ha en främmande människa i mitt hus som städar, jag skulle känna mig urdum!
    Sen finns det säkert tillfällen när RUT är fantastiskt - som din väns företag men ofta går det nog tyvärr till fel saker.

    SvaraRadera
  9. Jag håller med om att både RUT och ROT borde kunna användas till betydligt viktigare saker än att få oss att köpa, köpa, köpa... Min erfarenhet av ROT är dessuyom attv hantverkarna raskt höjde sina priser rejält, så nu betalar vi ändå lika mycket som vi gjorde innan ROT, plus att de får en summa av staten finansierat av skatt, det är helt galet.,

    Med det sagt så köpte vi städtjänster före RUT, betalade vitt, och det var fantastiskt. Vår leverantör hade ett eget företag, gjorde något hon gillade och var duktig på och kunde styra sin egen tid och den mängd hon arbetade. Ser ingen skillnad på att anliga städtjänst eller att låta en firma byta däck på bilen. Men skattefinansierat borde det INTE vara!

    SvaraRadera
  10. Instämmer helt....förstår inte för mitt liv hur man kan behöva städhjälp när man är tre personer i en liten tvåa...som ett litet verkligt exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men precis. Jag fattar inte jag heller. Kram

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare