fredag 29 mars 2013

Recension på egen hand av "Att vara med henne..."


 
Jag har, på egen hand, utanför Bloggdalas bokcirkel läst "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött" av Alex Schulman.

Boken berättar å beskriver hur Alex en sommardag 2008 separerar från kvinnan han levt med i många år- Katrin Zytomierska- och hur han efter en kort tid av fylla, förnedring och förtvivlan träffar sin nya kvinna Amanda Widell och blir galet förälskad.
Sex veckor efter deras första dejt får de besked att de väntar barn.
Här går det undan i svängarna förstår ni...

Visst är det en vacker kärlekshistoria, det är alltid vackert när två människor som är menade för varann finner varandra, men den berör mej aldrig särskilt.
Kanske är det Alex Schulmans direkta språk som inte inbjuder till någon sentimentalitet, kanske är det att jag inte känner något alls för författaren som person.
Då å då log jag när jag läste boken, någon gång fnissade jag till.
Vissa snuttar av boken är verkligen rara, andra tänkvärda men så mycket mer blir det inte.

Med tanke på att jag skrivit flera inlägg sista tiden om föräldraskap och barndom så tänkte jag ändå delge er något av det där som väckte lite extra hos mej. Där jag kan känna på pricken igen mej.

"Är det på grund av min barndom som jag idag kan känna när en annan människa blir irriterad eller ledsen eller arg på 30 meters håll? Jag har ett absolut gehör för skiftningar i folks temperament. Jag märker omedelbart när ett trevligt samtal försiktigt lossnar från tryggheten och långsamt förvandlas till något helt annat. En oförsiktig formulering vid en middagsbjudning och jag upptäcker genast att saker och ting sätts i rörelse. Och jag känner ett magnifikt obehag.
Beror det på min barndom? Jag antar det. (...) " Jag inser allt mer att alla föräldrar skadar sina barn genom sitt eget bagage. Vår uppgift är inte att vara perfekta föräldrar. Vår uppgift är att minimera skadan." 


Samtidigt som jag på pricken kan identifiera känslan eftersom den oxå är min egen kan jag tycka att han är en gnällspik den där Alex. Enligt sin egen berättelse växte han upp i en trygg och helt funktionell familj. Men han var lite känslig. Tyckte inte om när det blev gräl hemma mellan föräldrarna. Upplevde sej kryssa mellan minor som en räddhågsen fredsmäklare.
Alltså, kom igen! Min känsla är bland annat sprungen av att min mamma el min mormor (den jag för tillfället bodde hos) sa "Jag orkar inte med dej, du förstör mitt liv. Du får flytta till din mamma/mormor... här kan du i alla fall inte bo!" Mormor kunde hota att ta livet av sej för att jag varit så elak (som ingen av hennes riktiga barn någonsin varit) och mamma sa att jag var hennes straff för alla synder som hon... tydligen... gjort.
Då kan man bli lite småkänslig för sinnesförändringar :)

Samtidigt. Ja jag vet. Alla bär sina kors. Alla är vi olika känsliga.
Ovanstående skildringar av min mamma å mormor är inte för att tala skit om dem.
Jag vet att de gjorde så gott de kunde, att de hade sina skäl till att inte förmå och vi har bearbetat det där så gott det går. Jag vet oxå att jag var en skitjobbig tonårsunge.
Jag vet att jag inte kan förminska Alexs upplevelser. Att de är hans.
Precis som det finns de som hade en bra mycket mer traumatiserande barndom än vad jag hade och mina minnen är ändå mina.

Nu kom vi lite ifrån ämnet.
Jag är glad att jag läst boken för jag har hållit i den flera gånger i bokhandeln och funderat på att köpa den. Nu har jag gjort det.
Boken får en rätt så glanslös 2:a.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Jag tyckte väldigt mycket om den boken. Roligt det där, men samtidigt har jag inte följt Alex i media direkt hade hade ingen bild av honom som färgats innan av något. Då är det kanske annorlunda.
    Men ja, jag förstår hur du tänker runt dina upplevelser och hans. Kunde också relatera till det där med att läsa av stämningar. Kram.

    SvaraRadera
  2. Denna har jag också läst. Jag har läst en del av honom innan och jag tycker att han är en duktig skribent. Han fångar mitt intresse genom sina formuleringar och hur han bygger upp sina texter. Som person tycker jag däremot att han är... ganska ointressant. Ännu en grabbig, rolig man som får extremt mycket utrymme i media. Som blandar sina egna neuroser med elakheter mot andra. Och boken... Javisst är det alltid fint med en kärlekshistoria men den är lite väl navelskådande för att inte vara en mer spännande personlighet. En glanslös tvåa var på pricken!

    Kram Elin

    SvaraRadera
  3. Det där med stämningar känner jag igen! För min del tror jag det beror på både arv och miljö.

    Vad gäller hans uppväxt så vet jag ju inte hur han beskrivit den i sin bok. Det är väl som du säger att var och en har rätt till sina upplevelser. Men ibland kan det finstilta i en uppväxt, faktiskt vara värre än det som deklarerats tydligt och klart. Förvirring och dubbla budskap tar sällan särskilt bra. Jag tror att han har haft en väldigt jobbig upplevelse utifrån hur han växte upp. Det där enorma bekräftelsebehovet han bär inom sig. Så elak han var ett tag i sitt bloggande bara för att få synas. Och sorgsenheten. Såg du Mia på Grötö där han var med?

    Och nä jag har ju inte läst boken hans. Jag har väl haft nån känsla av att han...tja...tuggar runt utan att komma till sak. Överlag. Men det kanske bara är en förutfattad mening./Kram Millan

    SvaraRadera
  4. Jag är mest fascinerad över att "skitjobbiga tonårs-ungar" med kämpig barndom kan växa upp till ansvarstagande, empatiska och smarta vuxna. Det är starkt!
    Glad att Alex Schulman till slut insåg att livet inte går ut på att förnedra och vara elak mot andra människor.
    Kram
    Helene

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare