onsdag 13 mars 2013

Kan man verkligen amma i tv?


 
Ibland blir jag förvånad över mej själv. Över hur djupt påverkad jag ändå är av samhällets "norm."
Sist på bollen kanske ger jag mej in i den uppflammande amningsdebatten som uppstått efter att Anna gav sin lilla bebis tutte i rutan då hon gästade "Efter tio hos Malou."

Vad säger ni?
Är amning något som skall skötas privat?
Eller som skall skylas över å göras diskret, typ med en sjal över?
Eller är amning något fullkomligt naturligt?
Ett bröst allra främsta huvudkarriär? Att föda ett hungrigt barn. Så som däggdjur, ink människan gjort i alla tider.

Jag förvånas över mej själv, inte för att jag på något sätt håller med kroppsfacisterna som härjar på sociala medier, utan för att jag faktiskt reagerar.
"What? Va fräckt gjort" lixom. Fräckt i betydelsen av häftigt kanske jag skall förtydliga.
Ungefär som jag reagerade när jag för nåt år sedan eller två råkade se en gammal repris av Baywatch och tänkte att kvinnorna såg mulliga ut?!
Trots att det var vackra, sunda kroppar. Så mycket smalare å tunnare har idealet på kvinnokroppen blivit sedan den serien gick.
Var god dröj: Hjärntvätt pågår.


Jag reagerar... om än positivt... på den mest naturliga sak i världen.
Då har det fan gått långt tycker jag.
Bröst är den mest sexualiserade kroppsdelen av alla. Förmodligen mer än kissemorror å penisar. Detta trots att bröstens sexuella kneg faktiskt till största delen är en bisyssla. En liten hobby.
Bröst har kvinnor fått för att föda sina avkommor. Alla små slingriga mjölkgångar, alla mjölkkörtlar, allt vadderande fett är till för just det.
Att amma!
Men den moderna människan ser tydligen bröst framförallt som en gåva till männen. Ett sexighetsattribut. En kåtframkallare. Ett par manssnärjare.
Det är ju galet!

Jag ammade själv mina barn i det offentliga rummet.
Med viss skam. Under viss genans. Jag försökte nog mitt yttersta att vara diskret om jag tex satt på ett café eller på en lekplats och ungen blev hungrig.
Alla som haft bebisar vet vilken HYSTERI de små liven snabbt arbetar upp om inte maten serveras pronto!
Jag skulle nog aldrig vågat langa fram tutten i tvsändning.
En gång ammade jag på en fullsatt spårvagn... 1987... och fick många å långa stirrande blickar. Inte minst från kvinnor.
Men det är cirkus 20 år sedan och jag var en mycket ung mamma.
Man kunde ju hoppats att utvecklingen och kvinnors rätt till sina egna kroppar gått framåt.
Men icke.
Tyvärr är det nog tvärtom, att sexualiseringen av kvinnan är större än någonsin.

Hur gör du eller hur har du gjort?
Vad känner du kring det här med amning?
Stör det dej med en ammande mamma då du sitter med din cafe latte ochc din morotskaka på en uteservering?
Skriv!

Puss/ Asta

12 kommentarer:

  1. Jag har oxå ammat på en restaurang, dock inte helt oberörd, tyvärr... Skulle nog aldrig heller göra det i tv. Det känns väldigt offentligt!
    Jag känner nog igen mig i din reaktion... Trots att det är så himla naturligt! Däremot så har jag lite svårt för när mammor ammar barn som är är lite äldre, typ när dom närmar sig 2 år och mer... Varför vet jag inte riktigt, men det känns lite fel bara.
    Kram Mariah

    SvaraRadera
  2. Hade jag fått barn nu på senare år så tror jag inte att jag känt mig så obekväm med att amma offentligt, men minns för många år sen nu att det faktiskt kändes obekvämt att slänga fram bröstet. Inte så mycket inför främlingar som för närstående och i föräldrargruppen. Jag ser inget stötande med Annas amning och vet inte hur jag känner inför det på tv heller, bilden ser ju helt normal och vanlig ut. :)
    Svårt att tänka sig in i det där på något sätt för dels ammade jag knappt mina barn och det var så många år sedan. Kram.

    SvaraRadera
  3. Nja jag ammade överallt och hade inga större betänkligheter kring det. Pyret åt nämligen så oerhört ofta, så att det hade blivit omöjligt, om jag skulle springa undan hela tiden. Hon använde ju bröstet som tröst med sååå...jag brukade skämta om att jag kände mig som de "Afrikanska kvinnorna som aldrig skyler brösten och låter barnen amma hursomhelst." Ja ur ett program jag sett på teve...haha. Jo så nog är man medveten om normer alltid, Afrikanska o svenska...precis som om Afrikanska kvinnor gör lika allihop...nä men jag kände att det normala är att erbjuda avkomman mat och tröst när den behöver det. Sen försökte jag nog att vara såpass diskret som det gick....jag slängde ju inte runt med brösten bara för att liksom. Oftast syns det ju inte så himla mkt av dom när man ammar. Äh. Man hör ju till generationen som solade topless ju.....det skulle jag däremot aldrig göra igen.

    Men åter till ämnet-när hon fyllt ett år började jag känna lite annorlunda...då fick man kommntarer av omgivningen. Tänk vad hon äter ofta...hur orkar du..nä då var det inte okej längre...och det kände jag av. Då kändes det mer avklätt att amma liksom inför andra.

    I övrigt så har jag aldrig blivit störd av att nån annan ammat sitt barn i närheten. Jag tyckte att man särdeles njöt på nåt sätt av att se ammande föräldrar och barn...särskilt när man var gravid.....knäppt kanske.

    SvaraRadera
  4. Jag har inga barn själv men jag blir så glad när jag ser sånt här på TV (okej jag såg det aldrig på TV, jag bor utomlands, men ändå). Till och med du med dina sunda värderingar reagerar ju. Och om vi reagerar betyder det ju att det är utanför boxen. Vi alla reagerar på ett eller annat vis. Vi höjer till skyar eller fördömer. Och just därför hoppas jag att fler gör som Apan och ammar i alla typer av media och på alla offentliga platser. Få bort den jäkla tabu-stämpeln liksom! När jag väl får barn (förhoppningsvis om en kanske 6 år) så ska det bli intressant att se hur samhället ser på detta och hur jag själv kommer känna, för just nu tror jag att jag skulle tycka det var obekvämt att amma offentligt tyvärr. Det känns sorgligt.

    SvaraRadera
  5. Amma på, säger jag! Och sen undrar jag om det är så att män tycker att de har större rätt till kvinnors bröst än vad bebisar har? Det verkar inte vara ok att amma offentligt eller i tv, men det verkar vara helt ok när bröst visas i andra, mer sexuella sammanhang än amning. Jag förstår inte riktigt grejen med det? Heja Apan!

    SvaraRadera
  6. Känner lite wow och lite what ever så lite kluven kanske;-) jag hade velat sett det innan jag såg debatten då hade jag vetat hur jag hade reagerat...

    SvaraRadera
  7. Har aldrig reagerat på någon annan som ammat i något sammanhang, annat än med en varm känsla i kroppen. Vet inte riktigt heller hur jag skulle reagera om jag sett det på tv, skulle i alla fall reflektera över att det var första gången någonsin i ett sådant program. Jag tycker det är bra att vi börjar ifrågasätta och ändra detta tabu!

    Men själv då? Jag ammade mina barn överallt men "diskret", vände mig bort, hade en liten filt osv... På grund av min egen känsla att någon kunde störas av mitt nakna bröst. Hm... Om det blir en trea någon gång ska jag nog försöka befria mig från den hjärntvätten, kanske köra lite gerillaamning också ;-)

    Kram Elin

    SvaraRadera
  8. Här i Australien har det varit ett riktigt rabalder kring amning efter att en ammande mamma blev utslängd från en badanläggning efter att ha ammat 'in public'. Helt sjukt eftersom hon inte visade mer av sitt bröst än alla med bikini där. Det blev vilda protester och en vecka senare var den anläggningen full av ca 200 mammor som ammade helt öppet bara för att visa att det är det mest naturliga i världen. Generellt sett är Australien ett väldigt prytt land, dom har inte samma naturliga attityd till nakenhet som vi har hemma i Sverige, man duschar t ex inte efter idrott i skolan och på gym och sportanläggningar är alla duschar och omklädningsytor i bås så ingen ser en, så dom ser ju liksom aldrig nakna människor. Barn får lära sig väldigt tidigt att nakenhet är nåt fult och olämpligt så det är väl kanske inte konstigt att det blir förvirring här, men trodde att Sverige var mycket bättre på att acceptera nakenhet i allmänhet och ammande bröst i synnerhet! Mer bröst åt bebisar säger jag!

    SvaraRadera
  9. Hoppas att det är okej att jag svarar med ett inlägg i min egen blogg och länkar till ditt inlägg. Kram Helena

    SvaraRadera
  10. KUL att så många tyckte till. Härligt att läsa era tankar. Kram på er.

    SvaraRadera
  11. Jag har ammat offentligt och skitit fullständigt i eventuella reaktioner. Det jag tyckte var mer jobbigt efter senaste bebisen var mitt komplex över post-gravidmagen.
    Jag tycker att alla ska få göra som de känner sig mest bekväma.

    SvaraRadera
  12. Jag ammade mina barn där jag var när de blev hungriga. Sonen en gång stående i en fullsatt gate innan vi klev på ett plan hem, inte en enda människa reste dig ens och erbjöd mig att sitta... Upplevde aldrig blickar, men när jag besökte jobbet med alla sexistiska gubbar valde jag att gå undan och amma... Självbevarelsedrift...

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare