onsdag 27 mars 2013

Bitterfittiga feministpatrask

 

Nyss... ja, precis nu... blev jag fruktansvärt provocerad.
Så där så blodtrycket får sej en riktig rush :)
En facebookvän använde ordet "hen" i en statusuppdatering. Han gjorde det i precis de sammanhangen som jag själv använder "hen"... när man inte vet om det är en hon eller han. När det är "någon" lixom.
Om man vill använda det i ett annat sammanhang så får man väl göra det, men själv så känns det mest naturligt där.
Hur som helst så svarade en (för mej okänd) vän till vännen (som dessutom är kvinna!) "Han finns och hon finns. Hen finns bara i vokabulären hos bitterfittiga feministpatrask. Och det är min fasta övertygelse."

Ursäkta mej! men vad är det för jävla inställning till sina medmänniskor å medsystrar??? "Bitterfittiga feministpatrask." Jag kan knappt tänka mej ett fulare ord och en fulare inställning. 
Man må tycka vad man vill om ordet, men att döma ut dem som använder det som bitterfitta feministpatrask väcker heta känslor hos mej. Å inte på nåt trevligt vis. 


Att vara feminist är att stå bakom idén om att kvinnor å män skall vara jämställda socialt, juridiskt och ekonomiskt.
Det antar jag att de flesta människor i det här landet kan ställa sej bakom?!
Eller är det någon som förtvivlat längtar tillbaka till när kvinnor inte hade rösträtt, när män fick spöa upp sina fruar å våldtäkter inom äktenskapet inte var ett brott?
Är det någon som tycker att det är vettigt att kvinnor sliter ut sej genom att göra större delen av hushållsarbetet eller att de tjänar mindre än vad män gör för samma arbete?
Det ÄR vad feminister står för.
Å även om man nu gillar att odla hårväxten på benen och käka vegetariskt, även om man röstar på Feministiskt initiativ och har Gudrun Schyman som husgud så är man väl knappast nåt patrask för det?! 


Puss/ Asta

14 kommentarer:

  1. bitterfittigtfeministpatrasket annanas28 mars 2013 07:49:00

    Skall nog kalla mig själv för bitterfittigt feministpatrask...

    SvaraRadera
  2. Godmorgon Asta, jag blir galen eftersom jag själv är feminist och tycker att det är en självklarhet MEN tyvärr inte förvånad. För ett tag sedan..hmmm..kanske ett år eller nåt la ngn ut en kommentar på FB om en barnbok där ordet hen änvändes och skrev att det var dumt och hon som la upp det fattade inte varför det var nödvändigt alls att använda ordet hen.
    Jag skrev en enkel förklaring om att inkludering av alla i samhället och allas rätt att få vara som de är och själv bestämma hur de identifierar sig osv vilket är en självklarhet för mig. Att en man har ett högre värde för att det är manligt osv.
    Hon som jag förklarade detta för gick bananas..även hennes vänner blev som GALNA på mig. En skrev till och med att "såna miffon kan dra en sopsäck över huvudet" Jag var inte klok osv. men vad kunde de vänta sig från mig osv. osv. De andra gillade hennes kommentar. Som i småskolan där en mobbar och andra hejar på.

    Några dagar senare blev jag tipsad om att hela vår konversation låg som en skärmdump på en av Ameliabloggarna (så det måste ju ha varit då Ameliabloggen fortfarande fanns) för att göra mig till åtlöje. De hade skuggat mitt namn men ändå. Och det trodde att jag skulle, förstod jag på kommentarerna, att jag skulle skriva om dem och göra en grej av detta..alltså, det finns gränser för hur lågt jag väljer att sjunka.

    Det var alltså några kvinnor som var såkallade blogvänner på Ameilia som visade sig vara mobbare, inskränkta och riktigt elaka. Allt detta för ordet hen och utveckling av språket som sker och alltid kommer ske oavsett vi vill det eller ej.

    Nu blev det en lång kommentar men det UPPRÖR mig att vi inte kan se till människorvärdet först och främst och att feminism rör oss alla. Kvinnor och män.

    Kram Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fruktansvärt Nina. Jag hade ingen aning och blir mållös.
      På riktigt!
      Men min vän "Lillebror" sa så klokt "Skit i att reta upp dej å var lycklig över att du inte har såna vänner."
      Kram

      Radera
  3. Åh, hjälp. Åh, hjälp....

    SvaraRadera
  4. Att du orkar reta upp dig på sånt, letar du med lupp saker att reta upp dig på..

    SvaraRadera
    Svar
    1. :)Å du orkar läsa det. Rätt ironiskt eller hur?

      Radera
    2. Du får TVÅ kommentarer. Lite orättvist nästan.
      Ville bara säga med lite perspektiv att man måste vara en rätt liten stackare till människa om man skriver så till ngn dagen efter de begravt sin mormor.
      Å ja, jag vet att du läser det här.

      Radera
    3. Det värsta är väl ändå att de är så otroligt fega små stackare som inte vågar stå för det dom skriver... anonym? Jisses

      Radera
    4. Emma. Det är så gott som alltid så. Att trollen är "anonyma" alt. skriver under annat namn. En del troll har jag hyfsad koll på ändå.
      Å eg bryr jag mej inte. Alla bloggare har troll. Kram på dej.

      Radera
  5. bitterfittigtfeministpatrasket annanas28 mars 2013 15:42:00

    Wow ett anonymt trollande... antagligen inte ett bitterfittigt patrask...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, förmodligen inte. Men alla erkända bloggare har små fula troll emellanåt så jag tar det som en komplimang.

      Radera
  6. Jag erkänner, jag är tydligen ett bitterfittigt feministpatrask. And proud of it!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare