tisdag 29 januari 2013

Hundliv

 

Det blir värre framåt kvällen. Nöjer mej så.
Jag orkar inte skriva och ni orkar inte läsa om samma sak hela tiden.

Hör ni vi tar ett annat "kärt" ämne.
Hur illa jag tycker om dumma människor.
Å denna gången, hur illa jag tycker om journalister (och för all del politiker) som okunnigt uttalar sej om mördarhundar och annat trams.

Jag tycker inte att det är någon ursäkt att vara en hundokunnig journalist på kvällstidningarna. Har man i uppdrag att skriva en artikel så ingår faktagranskning som en käck bidel i den sysslan.
Men det är än mer upprörande när en facktidning som Hundliv uttalar sej i frågan på ett okunnigt sätt.

Min ras, Dogue de Bordeaux, finns på framsidan av numret.
Spännande... och kul... kan man tycka över att rasen får lite uppmärksamhet, tills man inser att den ingår i "Hundlivs special-farliga hundar" tema.
Helt riktigt skriver de förvisso "Hundkunniga vet att man kan göra vilken hund som helst farlig med vissa metoder. Därför är det inte hundarna som skall förbjudas utan människorna som gör hundar farliga."
Men reportaget presenteras ändå på ett sådant sätt, och i ett sådant sammanhang att det späder på de fördomar som alla vi med denna typ av hund råkar ut för.
Den innehåller även faktafel om att rasen är förbjuden i ett flertal länder, bland annat sitt hemland Frankrike och även i Tyskland vilket är felaktigt!
Mej veterligen är inte Ddb förbjuden i något land ännu, inte ens i Danmarks tokerilag.

Jag har haft hund i hela mitt vuxna liv.
Jag har som barn umgåtts med, passat och tränat andras hundar.
Detta har varit hundar av alla dess slag, mestadels brukshundar.
Jag har gått oändligt antal hundkurser, är utbildad instruktör och har ett gediget hundintresse.
Att leva utan hund vore för mej inget värdigt liv.
Sedan 8 år lever jag med Dogue de Bordeaux, eller som den ibland kallas "Fransk mastiff."

Att äga en Dogue de Bordeaux skiljer sej på många sätt mot att äga en brukshund.
Det är en stor, stark och mycket envis hund.
Det är en hund som hyser stor tillit till sin egen förmåga att bedöma situationen, en hund som är intelligent och ofta väljer sina egna vägar och förhållningssätt.
Jag läste en gång om taxen "Kommer kallad men ej strax, ty född slav är ingen tax" och det gäller verkligen för en Ddb med.
Så gott som alla Ddb har en stark vaktinstinkt inom sej.
Den varnar omgivningen när den vaktar över sina domäner med korta dova skall.
Den har ett stort mod, en stor kärlek till sin flock och inger respekt med sin blotta fysik.

En del Ddb är avvaktande till främlingar, andra vill sitta i knät på kreti och pleti.
Där är de individer.
De är mycket tålmodiga och vänliga mot sin familj.
I regel väldigt "förarveka" och känsliga för åthutningar. Detta är ingen ras man kommer någon vart med genom fysiska bestraffningar eller ett allt för auktoritärt lynne.
De älskar att vara med sin flock.
De slöar lika gärna i soffan som hänger med på en långrunda.
De går inte i atomer om de inte aktiveras ständigt och jämt och de finner ingen mening med att upprepa lydnadsmoment om å om igen.
De gör väldigt mycket som de själva har lust.
En Dogue de Bordeaux har en känslig själ, ett varmt hjärta och en stor intelligens.
Det är vanligt att de blir bortskämda. Att deras ägare har varit betydligt mer strikta och konsekventa med sina tidigare raser.
De har en närmast magisk förmåga att linda sin ägare runt lillklon.

En Dogue de Bordeaux passar inte alla.
Det är en hund som kräver viss fysisk styrka men framför allt ett stort intresse för att förstå den.
Efter som vissa individer är väldigt vaktiga är det inte alltid de lämpar sej i villaområden där det är för mkt "spring" även om det till viss del går att träna/ fostra bort.
Framför allt är det en hund som kräver en ägare som dels har stake nog att stå upp för sej själv, självfallet är alla stora starka hundar i fel händer ett laddat vapen, men det kräver oxå att man står pall för alla fördomar man möter.
En Ddb måste sköta sej dubbelt så bra som andra typer av hundar.
Allt blir väldigt uppförstorat i dessa tider när folk läser om kamphundar/ mördarhundar i tidningar stup i kvarten.
Själv fick jag möta mycket obefogad kritik med min första tik (en del befogad med må hända) och något stöd från den lokala brukshundsklubben fanns inte att få.

Jag tycker det vore trevligt... och högst passande... om hundtidningar så som Hundliv kunde ta reda på fakta innan de skrev en artikel och även hjälpa till i det klimat som råder mot denna typ av hundar.
Själv tycker jag inte att det finns någon vackrare, charmigare och snällare hund än Ddb. Det är... och förblir... min ras.

Puss/ Asta

7 kommentarer:

  1. Alla som känner mig vet vid det här laget att jag inte är en djurmänniska. MEN: Man skall för h*ete ha respekt för det man skriver om som journalist!!! Framförallt skall man ha ordentligt på fötterna och ta fram fakta! Förstår att du är upprörd A!! Skämmes på författarna av artikelserien!

    Kramar - just för att det blir värre fram på kvällen..

    SvaraRadera
  2. Anna Mikaelsson30 jan. 2013 07:41:00

    Hej!
    Tänker att du skulle skriva en text om just detta och skicka in till hundtidningar el andra tidskrifter som kan passa...att verkligen sätta ord på detta diskriminerande av raser med rykte...att på något sätt upprätta hedern för alla dessa trevliga "mördarhundar" som finns...vi umgås nära med en amstaff som är det finaste ...ja näst vår egen då! Blir så irriterad på yrkesfolk som gör sitt jobb dåligt! Blir irriterad på alla med fördomar även mina egna men det är en annan historia...
    Så skriv...och ta hand om dig!!!
    kram Anna

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet Asta!

    Det var en gång i tiden jag hade STOR RESPEKT/BEUNDRA för journalister, DE var våra språkrör. Idag ger jag inte två å femtio för dem, eller deras trovärdighet... Det är väldigt få som skriver sanningsenligt!
    Sara

    SvaraRadera
  4. Okunnigheten är väldigt jobbig och störigt irriterande... som även drabbar Boxrar-hundvärldens clown...

    SvaraRadera
  5. Dalmatiner är ju också sådär....ingen brukshund utan har mkt egen vilja. Men de tror jag inte brukar utmålas som kamphundar direkt i media. Men jag har läst att de inte är lämpliga att ha i barnfamiljer....eh...nähäj. Mina hundar älskar barn. Handlar väl om hur man styr upp umgänget dem emellan. Men jag veta att våra prickiga blev väldigt poppis när de där dalmatinerfilmerna gick och då blev det väl sagt på nåt vis...att det inte är en helt enkel hund. Bara för att de lätt lär sig tricks o sånt betyder ju inte att de så gärna lyder...Det är olyckligt när okunnigt folk uttalar sig om hundar och hundraser.

    SvaraRadera
  6. Mycket bra rutet A. Alla tänkande personer vet att du har rätt och jag tycket också att att du ska skicka in detta till facktidningen i fråga.

    Sedan, en liten vink till er som inte längre tror på oss journalister:

    Var öppna för en annan typ av media än kvällspress. Läs gärna Filter och Reportrar utan gränser till exempel så lovar jag att er tro på journalistiken kommer tillbaka. Lite tråkiga fakta är 2012 i siffror: 88 journalister dödade (+33% ökning jämför med 2011) 879 journalister gripna,1993 journalister hotade eller fysiskt attackerade, 38 journalister kidnappade, 73 journalister tvingade i landsflykt, 6 medieassistenter dödade, 47 nätaktivister och medborgarjournalister dödade, 144 bloggare och nätaktivister gripna.

    Dessa är alla människor som vill leverera sanning, så sluta inte tro på det.

    Och igen, A, kontakta den här tidningen omedelbums. Vi behöver verkligen inte mer skrämselpropaganda om dessa underbara hundar och definitiv inte från en tidning som säger sig kunna hundar. På den ansvarige utgivaren bara!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare