lördag 5 januari 2013

Asta tycker till om; antingen eller om vikten.

 

Min nyss påbörjade serie med "Asta tycker till om..." fortsätter.
Första delen om Frånvarande fäder fick mycket respons. Här kommer ett kanske känsligare ämne.

Jag har svårt för svartvita åsikter överlag. Att saker å ting antingen ÄR si eller annars absolut SÅ. Att motsatsen till nåt dåligt per automatik måste vara nåt bra.
Detta gäller i väldigt hög grad snacket om vikt.
Lady Dahmer är en av alla stora bloggare som ofta hyllar övervikt.
Som negligerar farorna med att vara överviktig och blandar äpplen och päron när hon diskuterar ämnet.

Jag vill först klargöra ett par saker som borde vara självklara men som jag ändå vill ha sagt.
Jag tycker att det anorektiska idealet är förkastligt. Jag tycker det är sorgligt och rent farligt att Mode och Kändisvärlden i stort sätt endast består av Size Zero.
Jag tycker att fixeringen på hur unga kvinnor "skall" se ut är vedervärdig.
Det är inte heller självklart att en smal människa är = en sund människa.
Själv bantade jag alltid förr med hjälp av kaffe och cigaretter som höll hungern i schack. Om jag ökat nåt kilo så blev det ett par sådana dagar.
Jag rörde mej inte i onödan och hade en usel kondition.
Jag vägde 52 kg... alltså 12 kg mindre än idag... och jag var inte särskilt sund.
Alls.

Men att därifrån vända på det och hylla fetma är inte bättre det.
För NEJ jag tror inte att feta människor per automatik är dummare eller latare än smalare människor och jag tycker inte att man skall skuldbelägga på något vis men att vara tjock är inte bra. För någon!

Bukfetma är farligt för hjärtat.
Det är farligt för kärlen. Det orsakar diabetes typ II som i sin tur orsakar en mängd sjukdomar och skador på kroppen.
Det sliter på skelett och leder. Ger ont i knän. Ont i höfter. Minskar rörligheten som ytterligare ökar övervikten.
Det finns ingen anledning att hylla detta!
Övervikt ger sämre kvalitet på sömnen med allt det innebär psykiskt och fysiskt.

Dieter är sällan bra för någon. Det leder dessutom inte till någon permanent viktminskning för särskilt många.
Den tråkiga sanningen är att viktminskning tar tid!
Det du ätit på dej under många år kan du inte bli av med på en vecka eller två.
Det är en kursändring av levnadsvanor som gäller.
Å det är... som många av oss upplevt... allt för tråkigt och tidsödande.
Många av oss med några (eller många) kilon för mycket är allt för förtjusta i "quick fix." Snabba belöningar.
R E S U L T A T !
Var å en blir saliga på sin tro.
Själv tror jag i mest på att det är så jävla tråkigt att inkomsterna måste vara mindre än utgifterna.
Ät mindre portioner, vettiga kolhydrater, mer sallad.
Ät av allting men inte alltid.
Och rör på dej!
Du behöver inga fancy gymkort (om du nu inte tycker att det är jäkligt kul), nej... ut i friska luften å powerwalka med dej. Eller spring om du fixar det.
Frisk luft och naturupplevelser tillför en massa andra positiva bieffekter som en motionscykel eller en simhall aldrig kan ge.

Att hylla ett överviktigt leverne är inte snällt mot nån.
Allra minst de överviktiga.

Puss/ Asta

18 kommentarer:

  1. Oj!! Ja, det HÄR är intressant! Och jag har förmodligen en miljon åsikter om detta. Så många att jag måste finurla lite på hur jag skall formulera dem - för precis som du skriver så är det ett känsligt ämne. Och därmed otroligt svårt att vara balanserad.

    Jag håller med i det att det inte finns några som helst genvägar. Och quick-fixes blir faktiskt mycket sällan bra. Jag håller med om att size zero synen är vedervärdig och inte ett dugg sund. Den drabbar både killar och tjejer.

    Kramar så länge..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läst ditt inlägg och skall kommentera där sen. Du är väldigt sund i din kropp Ergo. BMI är ett dåligt sätt att mäta över/undervikt i.Jag som är mer rultig än vad du är ligger tex på ett normalt BMI. När jag vägt mej på mer avancerade vågar ser man att jag har för hög andel fett.
      Av någon anledning är ämnet vikt så känsligt att människor går i försvar. Både normal och överviktiga. Det var inte mitt syfte med inlägget. Syftet var att det är så "antingen eller". Antingen denna hysteriska viktfascism eller oxå "åhh, vad härligt med övervikt"... det finns inga nyanser.
      Det är väl självklart å härligt att vi ser olika ut. Å det har för mej varit en stooor skillnad att hålla vikten när jag var 40 jämfört med 30.
      Det är inte vad inlägget handlar om. Det handlar om att ÖVERVIKT är skadligt och inte ett dugg glammigt eller frigjort å "kvinnovänligt."
      Kram

      Radera
    2. *ler* Se där! Jag uppfattar dig till exempel inte som rultig.. Men nu har jag kikat in lite på LD: s sida också och förstår vad du syftade till.. Att glorifiera övervikt är inte bra. Precis som det inte är bra att glorifiera undervikt. Det är lika osunt. Helt sant.

      Och du skriver väldigt bra - vilken bra inläggserie! Tack!

      Skickar mängder med kramar

      Radera
  2. Att vara "adipös" (som jag lärt mig det heter på 5B) är definitivt inte bra! Lite övervikt är inte skadligt, det viktigaste är att man rör på sig. Jag tror som du: man kan äta allting men inte alltid!
    Samtidigt som jag tycker som du (igen) att många ungdomars ideal är fruktansvärt: de vill vara så smala som möjligt, size zero = omänskligt!
    Ät gott, lev gott och rör på dig mycket!

    Hoppas Märta är lite bättre!

    Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men precis pia. På 5B ser vi konsekvenser av övervikt och stillasittande.
      I diabetes, i igenkorkade kärl, i hjärtinfarkter, högt bltr osv.
      Hon är bättre ja.Jag är det inte. Kram

      Radera
  3. Med tanke på mina hjärtproblems-anlag och yrke jobbar jag för att få ner midjemåttet och annars bara hålla igång. Min kropp skall fixa det jag utsätter den för OCH hålla! Idag har vi jag och sambon flyttat och burit massa= jag är inte svag.
    Jag har inte uppfattat det som som att LD hyllar övervikten/fetman, men att hon upplevt skillnaden i det att när hon var smal och levde på kaffe, cigg och öl så kritiserade ingen henne utan alla utgick från att hon var fit, men nu när hon äter bra och rör sig och tränar men är stor då kommer dom goda råden. Jag är inte liten, 10 kg minus tycker bmi:t själv säger jag mindre mage pga ovannämda och inget annat!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ger dej samma svar som Ergo. Jag talar inte om normalvikt el lätt mullighet.
      Jag talar inte heller om att BMI är ett bra sätt att mäta hälsa. Kram

      Radera
  4. Jag tog upp precis det i min inlägg om Tema Hälsa:Dieter...
    Du om nån ser resultaten av övervikten, både på hjärtintensiven o de på akuten. Tjocka gubbar (å kärringar) som själva ätit sig till sin hjärtinfarkt.
    Vet en läkare som var så innerligt trött på dessa patienter att han sa så rakt ut o det tog skruv.Nu kan man ju kanske vara lite med human i sin uttalande men iaf, han hade ju rätt.
    Ha en skön kväll !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Blondie. Jag ser konsekvenserna. Jag hör vad hjärtläkarna säger. Vet hur provsvar och kärl påverkas. Sen är det inte lätt. Hade det varit det så hade jag vägt 7 kg mindre. Jag kan bara tänka vilken tröskel det måste vara att gå ner 30 kg. Eller 50 kg. Kram

      Radera
  5. Kan ju bara säga att du har så rätt så rätt.Här skall intaget bli mindre än uttaget!!

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att det är tråkigt med människor som, utan vetenskaplig grund, envist hävdar att det inte är övervikten i sig som orsakar häsloprobelm. Det är som att säga att det är inte är leversvikten man dör av, utan alkoholen. Men det går givetvis hand i hand. Sen är frågan vad övervikt är... Som många andra skriver så är BMI:t inget att hänga i julgranen. Man kan, som bekant, ha ett högt BMI och samtidigt vara undernärd.
    För mig handlar frågan mest om begepp som Normalt, Ideal och Genus.
    Från att vi är barn lär vi (flickor) oss hur man bör se ut, vad som är idealiskt. Allt från reklam till anorektiska Disneyfigurer förmedlar detta.
    Tanken om att banta går i arv. Tror tyvärr inte att det hjälper att höra att man duger som man är, när mamma visar att man måste banta för att duga.
    Det är inte ovanligt att 8-åringar bantar... och det är sjukt! Man föds inte med den här viljan... NÅGONSTANS kommer den ifrån! Enligt mig, kommer uppmaningar från hela samhället. Vi har alla skuld i att helt 'normala' barn ser sig som tjocka.
    Bilden av den NORMALA kroppen är väldigt snäv. Jag tycker att det är väldigt jobbigt att leta efter kläder. Har man storlek XL-XXL är det näst intill omöjligt. Nästan alla sommarklänningar är skurna så att en byst över 75 C inte får plats i den och bikini ska vi inte prata om...
    Hela shoppingcentret skriker "du är ONARMAL!" till mig. Så som jag har fått höra genom hela livet, genom alla storlekar. Och det har inte särskilt mycket med hälsa att göra..!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt så gumman. Jag håller med dej. Kram

      Radera
  7. Hej!
    ja det är inte lätt det där med vikten. finns massor av anledningar till att människor både är under och överviktiga. jag tror inte heller på dieter utan på att leva lagom. att må bra inte fixera för mkt...
    själv skrev jag idag ett inlägg om vikt av en annan anledning. Att föra det över till sina barn, sina dåliga vanor..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uff ja, det är HUR lätt som helst att föra över sin viktnoja på ungarna.
      De ser mer än vad man tror, hör mer än vad man räknar med.
      Jag har nog tyvärr själv gjort det... eller nog? Jag HAR gjort det. Å skäms.
      Kram

      Radera
  8. men SUCK. nej, jag har aldrig hyllat övervikt. Om du ska kritisera mig så försök iallafall hålla reda på fakta. Tröttsamt.

    /lady dahmer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å tröttsamt att du besöker min blogg bara för att skriva nåt spydigt. / Asta

      Radera
    2. Jag besöker din blogg då och då och den här gången såg jag att du skrivit saker om mig som inte stämmer. Fundera lite på vad DU hade skrivit om du gjort samma upptäckt. Jag är inte spydig. Jag är trött.

      //lady dahmer

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare