måndag 10 december 2012

Till Maria å kanske andra om min syn på hund

 
Maria har haft en jobbig natt med sin lilla hund Lowe och ber om råd.
Började svara henne i en kommentar men kände att det blev långt och att jag kanske borde göra ett inlägg av det.

Det finns hur mycket hundlitteratur som helst och nästan lika många åsikter som hundägare.
Precis som med barnuppfostran och allt annat så får man ta till sej det som känns vettigt och applicerbart på sitt egna liv och strunta i resten.
Det man BÖR kunna är lite om vad en hund är, deras språk när de förmedlar sej till oss och varför de gör som de gör. Lite baskunskap helt enkelt om hunden och dess utveckling.
Det finns en mängd böcker i ämnet, själv är jag svag för Anders Hallgrenoch Mickie Gustavsson som båda skrivit en mängd böcker och som är verkligt kunniga. Efter 25 år som hundägare återgår jag då och då till att läsa dem.
Ett annat jätte bra sätt att lära sej hund när man har lite baskunskap i ryggen är att studera mycket hundar... hur de talar med varandra. Det är så väldigt mkt mer än skall, morrande och gnäll.

En hund är ett flockdjur ursprungen ur vargen. Ett flockdjur behöver sällskap, beskydd, stimulans i gruppen. Ett flockdjur behöver en ledare.
Grovt generaliserat finns det två sätt att se på hund och ledarskap, den mjuka skolan och den mer auktoritära... gammaldags... skolan.
För mej är en ledare den som tar initiativ till aktivitet och till vila.
Den som bestämmer. Den som kan och leder.
Den som beskyddar. Delar ut mat.
Det är inte någon som hunden är rädd för.
Det finns olika sorters respekt även för människor.
Du kan respektera någon för att den helt enkelt är kompetent och du kan känna respekt (osäkerhet) inför någon som är allt för auktoritär å till och med våldsam när han/hon blir arg.
Oavsett vilken skola man väljer så behöver hunden sin ledare.
Den behöver veta att du har koll på läget och bestämmer.
En hund som tvivlar på det tar mer el mindre på sej rollen själv (genom att trotsa el vakta galet el på annat vis försöka hantera situationen.)

Jag går just nu valpkurs med Gottfrid.
Mycket av det vi går igenom har jag redan gjort med Märta och startat upp med Gottfrid.
Men metoderna är ibland nya och det är spännande och inspirerande.
Det stärker mej dessutom i min tro att jag är på rätt väg och att det är så här jag vill fostra hund.
För att träna hund behövs kontakt, följsamhet och stadga.
Du behöver träna din hund i självförtroende, tålamod och en vilja att samarbeta... samt att tycka att du är den mest spännande varelse på denna jord.
Sist gjorde vi en väldigt enkel "stadgaövning" som kan göras hur lätt el hur svår som helst och som man kan ha användning av i hur många situationer som helst.
Den gick till så här...
Hunden skall sitta (eller iaf ha alla fyra tassarna i backen.) Du tar en JÄTTE god godis och håller högt över hunden. Sen för du ner godisen låååååååångsamt mot nosen.
För varje gång hunden hoppar efter godisen åker den upp igen.
Rätt snart lär de sej vänta.
Gottfrid kopplade detta i stort sätt direkt men nu tränar vi det på andra sätt.
Han vill tex hoppa upp och pussa mej på munnen när jag kommer hem.
Då är det pussen som förs lååååångsamt ner.
När hunden förstått kan man göra övningen hur svår som helst... göra dem uppspelta med en kamptrasa, använda grisöron eller annat.
Vitsen är att i andra uppspelta situationer skall du kunna använda den lugnande handen som förs ner som signal och hunden lär sej tålamod och stadga.

En osäker mammig valp som din Maria, behöver träna självförtroende.
Han behöver "lyckas" och känna att han reder upp situationen.
Göm dej för honom, men gör det så lätt att han garanterat hittar dej i början.
Träna honom i att vara ensam, men gör det så stegvis att han får känna sej lugn o trygg.
För detta kan du tex använda en hage. Spärra av en plats, gör den mysig, ge honom ett ben och rör dej utanför och ibland utom synhåll. Ignorera hjärtskärande gnäll och uppmanande skall. Släpp ut honom när han är lugn och tyst. Gör det utan krusiduller.
En osäker hund som ömkas, kramas och gullas med ljus röst förstärker bara sin osäkerhet.
Han behöver få känna lite att han är "stora karln."


Under mjuka metoder handlar det mycket om att belöna rätt beteende och att ignorera de man inte vill ha.
Det betyder inte att hunden får bete sej hur han vill.
Tajming är A och O. Belöna på hundradels sekunden så hunden förstår exakt vad som var rätt, belöna om och om igen... i enkel miljö från början och stegvis svårare. Hunden måste första EXAKT vad du blev nöjd med.
Jag vet inte hur mycket du tränar och aktiverar din hund, men en hund behöver mer än att bara "hänga med" i familjelivet. Träna korta stunder, några minuter i taget men upprepa regelbundet.
Lycka till :)
Detta var lektion 1. Säg till om du absolut inte vill ha fler.

Puss/ Asta

7 kommentarer:

  1. Hahaha!:) Härligt! Men kanske inte min frågeställning alls, för han är en nöjd och trygg hund i övrigt. Det jag undrade över var bara den nattliga incidenten, inget direkt mer just nu. :)
    Han är stimulerad då vi är ute mycket med honom, han har sina hund vänner och allt det där. Mammig är han, men ändå inte sådär så det stör mer än att han är otroligt tillgiven. Skäller gör han aldrig, förrutom i natt då. Å det är väl det som kändes så himla märkligt varför han som alltid är så trygg annars blev så konstig. Men jag mötte en annan hundägare nu i förmiddags som sa att hennes var också orolig just nu för det är många löptikar i området. Plus att grannen har ju sin tik som är på väg in i löp eftersom hon betett sig så konstigt och surt på sista tiden. Så det kan ju bero på det också. :) Men alltid kul att få läsa om hundar och du är duktig du med dina! Den jag helst frågar om råd, för du är så kunnig och lugn i ditt sätt att hantera hundar. Kram kram!

    SvaraRadera
  2. Fast okej, läst nu igen och ja, kanske pjoskar jag med ljus röst och det där. Guilty! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad du gör... rätt el fel... för jag har ju aldrig sett dej med din hund, jag kan bara gå efter vad du beskrivit.
      Detta var mer "allmänt" tänk. Kram

      Radera
    2. Javisst, det var jättebra! Gillar dina hundinlägg. Kram!

      Radera
  3. Intressant inlägg! Fler såna! Ja du det är verkligen inte lätt det här med hundar, men det är en utmaning. Ja som med alla djur. Jag tycker också att det är en stor skillnad i hur många hundar man har, och hur mkt jobb/ledarskap som krävs. Hag har märkt att när vi skaffad tre hundar då blev det mera en flock med hundar och det kräver ett starkare ledarskap....som tyvärr lite faller när man mår som jag gjort ett tag. Så nu uppfostrar tikarna Dillen när han inte beter sig enligt reglerna här hemma....vilket ha sällan gör eftersom han är dement.....suck....men det är ändå intressant att se. Säger jag till honom men inte orkar förflytta mig så kommer de dit och förstärker det jag sagt till om. Cirkus Millan. Man ska inte bli sjuk när man är med hund. Intressant det du skrev om hur man lugnar en hund. Det är viktigt att träna på...för man vill ju kunna leka o stoja men att de ska lugna sig med en gång man säger till exempelvis. Kramar!/Millan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tror jag å har hört andra säga med... att med 3 hundar förändras något och "flocken/ flockbeteenden" blir tydligare. Jag har själv aldrig haft tre hundar samtidigt.
      Stackars dementa Dillen. Min gamla Baron blev oxå dement, helsnurrig.
      Pinkade (sjöar) inomhus, gick in till grannar, skällde på folk han kände osv. Jobbigt... på flera sätt.
      Kram

      Radera
  4. Djur är bra på så sätt att man får jobba med sig själv samtidigt. Visst syns allt ägarens issues på hundarna, det gör de... Ibland är det jobbigt att få en sådan spegel upphållen framför nyllet.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare