onsdag 7 november 2012

Same same...

♥Jag tycker att mannen skall bjuda på första dejterna.
Åtminstone om man är ungefär jämställda ekonomiskt och jag som kvinna inte har tjatat mej till en träff.

♥Jag håller med "Ensam mamma söker Jenny" om att mannen ska ta initiativ till första fysiska kontakten, första kyssen. Visst skulle jag kunna göra det, men njä... jag tycker mannen ska göra det, jag tycker det är romantiskt.

♥Jag skulle bli förbannad på en man som tyckte att jag kunde byta till vinterdäck eller lät mej bära de tyngsta påsarna.

♥Jag skulle förmodligen bli förbannad om han inte försvarade mej i en hotfull situation.

♥Och om han inte jagade ut en fladdermus som irrat sej in.

♥Jag älskar smink. Höga klackar. Långa välmanikyrerade naglar. Jag rakar både här å där.

♥Jag tycker det är manligt med (lagom) självsäkra män som vet vad de vill, som är säkra i sin roll och vågar visa känslor och prata om sånt som är svårt.

Å ja... jag ser mej som feminist.
Jag tycker att sånt där ovanstående saknar betydelse faktiskt.
Det som betyder något för jämställdheten är de stora frågorna.
Som att ha rätt att gå den väg man vill oavsett kön.
Att sk manliga och kvinnliga yrken värderas lika.
Att mamma och pappa har samma "tyngd och trovärdighet" som föräldrar.
Att dela föräldraredighet och vabdagar.
Att kvinnor inte får stryk i den egna relationen.
Att kvinnor skall vara trygga... i det egna hemmet och i mörkret uta.
Att män och kvinnor får leva de liv som är rätt för dem.
Att inte diskrimineras utefter kön.
Att par skall hjälpas åt i hemmet, inte i millimeterrättvisa, eller i att båda tvunget måste göra alla sysslor lika många gånger, men i att man har ungefär samma arbetsbörda och fritid.
Att ha samma rätt till sin sexualitet.
Osv osv osv. Det finns ju hur mycket som helst.
Vi kan väl säga som så att den dagen kvinnor har löner som de förtjänar, inte blir dömda över att de har stor sexuell aptit, inga kvinnor blir mördade, slagna, begränsade av den de lever ihop med eller av någon främling i en mörk park. Den dagen skall jag byta däck på bilen.

Min poäng är att man kan vara feminist på olika sätt.
Att man kan vara kvinna på olika sätt och att vi ska värna å stötta varandra istället för att kritisera varann. Vi ska inte växa genom att framställa oss själva i bättre dager än någon annan.

Puss/ Asta

24 kommentarer:

  1. Du vill både leva i traditionella könsroller där kvinnan är undergiven mannen, i ett patriarkat, samtidigt som du inte vill göra det, nu fattar jag inte. Syster, man kan inte både ha kakan och äta upp den. Med rättigheter kommer även skyldigheter däribland byta proppar och däck på bilen och kan man inte får man lära sig. Nu kommer jag köra ännu hårdare med dig på jobbet så du riktigt lär dig lägga könsrollerna på hyllan, spotta i nävarna och ta i.
    Så kanske du slutar sitta på expeditionen, fnittra, pilla på naglarna, snurra på stolen och blogga. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad ska folk tro om mej när du säger så där?!
      Inte fnissar väl jag bara å pillar på naglarna?
      Jag målar ju läpparna oxå!
      Puss på dej

      Radera
  2. Jo, jag anser faktiskt att man kan både är
    Ta kakan och ha den kvar när det gäller det här. Jag kunde inte ha skrivit inlägget på något annat sätt, jag skriver under på allt som stod.
    Idag kan man välja och vraka och plocka ut det bästa för ett liv som passar en själv, att ha valfrihet är något som är en självklarhet i ett demokratiskt samhälle av idag. Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag är feminist, jag arbetar volontärt inom kvinnofridsområdet och jag är anhängare av traditionella könsroller i viss mån. Jag anser att så länge de grundläggande och otroligt viktiga värderingarna samspelar och uttrycker kvinnors rätt och lika värde med ömhet och respekt så kan man själv välja att bestämma vem som ska byta däcken eller ta initiativ till första kyssen.
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hönan Anna... jag tycker att de stora frågorna inte tas på tillräckligt allvar. Lön, trygghet, samma rättigheter o skyldigheter i stort. Det gäller även å männens favör. Att de inte "räknas" som föräldrar på samma sätt.
      De små frågorna... kläder, dejtingspelet osv... det är bagateller.
      Kram på dej.

      Radera
    2. Svårt att bara se skriven text för vad den är ibland vilket ofta kan leda till missförstånd...
      Jag menade alltså att jag helt håller med dig, men att jag anser att man ändå kan kalla sig feminist även om inte jag byter däcken själv utan att kampen för feminism enligt mig just ligger på värderingar, rättigheter och människors lika värde precis som du skrev och inte på vem som bjuder på en drink första gången. Tror alla tycker det är smickrande att bli bjuden på date istället för att bjuda ut själv. Däremot inte sagt att det innebär att man just som kvinna inte kan göra det...
      Tycker du ofta har bra inlägg!
      Så även detta!
      Anna

      Radera
  3. Eller hur? Jag håller med dig på alla de nedre punkterna och ingen av de övre och vi är båda feminister som vill samma sak. Hela grejen är ju att man ska tillåtas att vara den man själv är inte den omgivningen förväntar sig att man är...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Word sister. Det är precis så jag menar. Kram

      Radera
  4. Fast nä, vill jag ta intitativet till bjuda på middag, första kyssen eller tapetsera så gör jag det fast jag är tjej. Man får tycka vad man vill så jag tycker inte du är feminist. Inlägget är lite mer åt "Jag är emot djurplågeri och så, men den här pälsen som jag har på mig har ju djuren redan dött för..."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Fast vem är du att säga att jag inte är feminist?
      Varför måste man vara på ett speciellt sätt?
      Feminism är ett synsätt. Att män och kvinnor skall ha samma rättigheter ekonomiskt, juridiskt och socialt.
      Spelar det någon roll om man "bejakar det kvinnliga inom sej"?
      De stora jämställdhetsfrågorna som rätten att inte bli slagen/våldtagen/ kränkt, rätten till lika lön, rätten till att dela föräldraskapet och att ha delad frihet och ansvar för hemmet mm är väl ändå viktigare frågor än att jag inte vill byta däck?

      Radera
  5. Jag säger som Freja. Och håller därför med om att de viktigaste frågorna är de du listar nederst i inlägget. Och det faktum att jag faktiskt bleker håret och har BH på mig gör mig inte till mindre feminist. *ler*

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och höga klackar Ergo. Glöm inte klackarna :)

      Radera
  6. fast om man tänker efter riktigt så går det inte att försvara det där med att mannen ska alltid vara initiativtagare när det gäller sex och att han ska betala på dejter.. varför? för att han är den ende som har en inkomst? så är det ju inte längre. så är det nog inte i verkligheten heller. och om det är så så är det ju jävligt trist att många kvinnor sitter hemma ensamma för att de aldrig vågade bjuda den där läckra killen på en fika...jag säger heja kvinnor, ta initiativ om ni känner för det, bjud på dejter om ni har pengar, wtf, vi har kommit längre än den tiden då dessa seder kommer ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men anonym... så skrev jag inte. Kanske missförstod du mej en bit även om jag inte är din favoritfeminist? Jag tycker visst tjejer kan... och ska... ta initiativ till sex. Jag bjussar ofta på lunch och så där, oftare än vad jag själv blir bjuden.
      Jag tycker bara att det är trevligt med lite gammeldags uppvaktningscermonier... som att mannen tar första initiativet till en kyss å så där.
      Fast å andra sidan, vad vet jag... jag är gift sen stenåldern och dejtar aldrig.

      Radera
    2. haha, jag vet inte heller, det var länge sedan jag dejtade också! förresten är inte jag den anonym som skrev att du inte var feminist, borde kanske inte kommentera som anonym,hmm... jag tycker visst du är feminist. jag ville bara resonera lite kring varför det är så att mannen ska betala, ta intitiativ osv..tror ändå att det hhärstammar från tider då kvinnor inte jobbade eller hade mindre pengar än mannen. för mig är gammaldags inte alltid bäst. har diskuterat med unga tjejer om dejt och betalning och de flesta tycker som du faktiskt.

      Radera
  7. Jag tänker precis som du i mångt och mycket, att det är de stora frågorna som är viktiga och sedan i en relation så delar man upp det efter det som passar en själva och inte enligt någon stereotyp millimeter rättvisa, då vi alla är olika individer med olika intressen och bra på olika saker. För feminism är för mig att bejaka människor i vad de själva vill vara i för roll - kvinna som man.
    När det kommer till dejter så har jag inga problem att betala, men jag tycker däremot det är trevligare om mannen faktiskt betalar första gången som en gest.
    Män har ju övertaget i så mycket annat i livet och där handlar det inte så mycket om lönerna, utan mer bara något fint kan jag tycka. Men sådant märker man ju också när man går på dejt i individuella fall, hur det känns och om man får någon slags känsla runt om det är något som han vill eller om det finns "en förväntan" bakom betalandet osv. Men det är ju helt andra aspekter utav det hela. Kort och gott - människor får göra precis som de vill, i den mån de är snälla mot andra - det är endast min något flummiga ( å trötta) filosofi.
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men precis. Å det är ju inte precis skrivet i sten. Om jag tex dejtade en arbetslös kille med taskig ekonomi så visst skulle jag kunna betala. Det är ju inte SÅ jag menar.
      Kram

      Radera
  8. ÅH! ÅRETS BÄSTA INLÄGG! Jag håller med dej till 100 % och äntligen har jag hittat en sån man du beskriver! hahaha ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wildrose... jag bockar å niger, välkommen hit. Ska försöka roa (å oroa) dej igen :) Kram å grattis till den där karln.

      Radera
  9. Det verkar som vi inte är överens om definitionen av feminist :) Asch, spelar ingen roll tycker jag - huvudsaken är att man inte värderar sina medmänniskor, utan ser allas lika värde, oavsett vem som betalar middagen ;)) Asta, du förmedlar din känsla för allas lika värde i din blogg tycker jag! Keep up the good work!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma "anonym" som tidigare? Glad att vi kommit fram till någon form av konsensus :) Tack så mkt för dina ord. Kram

      Radera
    2. Sorry, har inte läst bloggen på ett tag, det är därför jag inte svarat. Ja, samma anonym som sa att du inte var feminist ;) Ber om ursäkt om jag klampade på med min åsikt. Vill förtydliga att jag går igång på att man så lätt slänger ur sig att man är feminist, djurvän, miljötänkande mm fast man sen har massa undantag. Klart du är feminist!

      Radera
  10. För min del, som singel, var det alltid en grej förr att jag ville betala för min del alternativt stå för varannan öl. Om en snubbe bjöd mig på en drink tackade jag endast ja såvida jag var intresserad av en pratstund med individen ifråga. Om så var fallet tog jag dock den kommande ölen. Ville inte känna mig i underläge, på något vis. Likväl så ratade jag oftast killarna som tog närgången kontakt med mig. Jag ville själv "bjuda upp" till det och välja individ.
    Även då M och jag träffades i verkligheten var det jag som flög på honom. :) (dessförinnan hade han förvisso skrivit ett kaxigt inlägg till mig på ett forum, varpå jag svarade ännu kaxigare tillbaka) :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är en kaxig flicka :) och jag förstår absolut hur du menar.
      Kanske är det en generationsgrej å jag är bara gammelmodig? Kram

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare