torsdag 18 oktober 2012

Recension av "En dag"

 En dag (pocket)

Spännande, spännande, spännande flickor...
Första recensionen vi gör i Bloggdalas egen Bokcirkel.
Jag har på känn... trots att rätt många anmälde intresse... att det inte är så många som verkligen hoppade på tåget, men jag hoppas att jag har fel?
Å är det så att ni av olika anledningar aldrig kom igång... ja, då får ni ju gärna hoppa på i nästa omgång. Hojta till bara.

Vi läste alltså, på mitt initiativ, kritikerhyllade "En dag" av David Nicholls.
Det är en historia som handlar om klass och utveckling.
En berättelse där vi får följa den enkla och ambitiösa Emma som arbetar hårt på att nå sina mål i livet och på att alltid vara en bra människa och där är Dexter som är född med silversked i munnen och som tar livet som det kommer.
Vi får följa dem samma dag år efter år, två människor som bryr sej om varandra men inte är på samma plats i livet och därför inte riktigt får till det.
Emma som kämpar för att bli författare, som tar allvarligt på sina relationer.
Dexter som börjar på topp som programledare och genom droger och alkohol förstör sin karriär och under några år även bränner sina relationer.
Som läsare så upplyses man hela tiden om Emma och Dexters nära vänskapsband men under stora delar av boken förstår man... eller jag... inte riktigt varför.
De är så olika, de verkar inte tycka om varandra, de har egentligen ingen anledning att tycka om varandra, men än att de har "känt varandra länge."

Greppet författaren tar, i att vi får följa dem samma datum år för år, gör att det aldrig blir tjatigt eller att historien står och stampar, men det gör också att jag som läsare inte kommer riktigt nära dem.
Berättarstilen känns ofta mer som en film, den flyter ovanpå och beskriver vad som händer istället för att vara närvarande hos karaktärerna.
Jag både gillade och inte gillade det.
Jag hade svårt att fastna för boken i början, vilket i ärlighetens namn inte bara var berättelsens fel utan till större delen berodde på mej.
Jag läser massor i perioder, ingenting i andra. Just nu är jag "i andra" och jag hade svårt att finna ro nog att prioritera en bok och läsning. Men någonstans halvvägs in i berättelsen fastnade jag ändå och ville veta mer om Emma och Dex.

Boken hade ett slut som jag inte hade förväntat mej. Slutet beskrevs på ett sätt, som jag inte sett tidigare. Ifall du vill läsa boken eller kanske se filmen så ska jag inte berätta, men för mej var det överraskande. Jag trodde mej nog veta hela tiden hur "The End" skulle bli.

Sammanfattningsvis tyckte jag ändå om "En dag" även om den inte levde upp till förväntningarna riktigt. Det är en mysig bok som är lättläst och har en intressant historia och berättarteknik.
Jag ger den betyg 3/5.

Puss/ Asta

Med det lämnar jag över till Ulrika... Sammelsurium... att välja nästa omgångs bok och sätta slutdatum för denna. Scenen är din min vän.

7 kommentarer:

  1. Jag har den hemma men inte läst den än. Det är nåt med den som inte tilltalar mig. Tråkig framsida kanske...
    Aja, kanske ska ta tag i saken och läsa den vid tillfälle.
    Är också en periodare när det kommer till läsning. Just nu är jag också i "andra".
    Spännande att få en recension. Hoppas på fler!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  2. Jag kommer med min recension senare och lovar att i helgen valt bok.

    SvaraRadera
  3. Ahh, vad intressant att läsa! Och jag håller helt med dig i att det är ett smart filmistiskt grepp! Kul att varken du eller jag blev betuttade i den.. *ler*

    Tack för att du startade denna bokklubb!!

    Och hoppas, hoppas verkligen att du mår bättre idag!!! <3

    SvaraRadera
  4. Här hittar du min recension: http://blogg.amelia.se/reddevil/2012/10/18/en-dag/ Jag gillade den mindre än vad du verkar göra, jag blev uttråkad och irriterad. Ska bli spännande att se vad Sammelsurium väljer för bok!

    SvaraRadera
  5. Ja, man har verkligen sina läsperioder. Ibland slukar man roman efter roman och ibland är man glad om man får läst en halv bok på ett kvartal. :)
    Men jag tycker att det är en av de mest underbara känslor som finns... när man verkligen fastnar i en bok och inte kan släppa den! När man läser timme in och timme ut... tiden bara försvinner iväg. Speciellt om det här tillståndet råder då man ligger i en solstol i ett varmt land! ;)
    Håller med dig i allt du skriver mamma. Det är väll formatet som gör att man får känslan av "hit, men inte längre", man kommer inte innanpå skinnet, in på djupet, så som man vill. Men det är alltid roligt att läsa en omtalad bok. Precis som det här var, tydligen.

    Kan inte du, som initierat den här cirkeln, ha som uppgift att i varje bokcirkelinlägg länka till alla som är med. Då kan man ha din blogg som en samordnande plats, istället för att leta runt. Tror att det behövs. Du kan ju göra det samma på Facebook kanske?
    Så kan alla nya, som vill vara med, meddela dig?

    Puss Emelie.

    SvaraRadera
  6. Den verkar bra!:) Jag känner att tillvaron är för stressig just nu för bokläsning, men hänger kanske med senare när jag får mer ro. Typ pensionärs bokcirkel kanske. ;) Nejdå, det kommer. :) Kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, så skrev jag till fel inlägg också. Skulle vara till den översta. Men den här boken verkar också bra. :)

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare