tisdag 16 oktober 2012

Lite besviken

Jag känner mej lite besviken...
Jag ser ju, på min statistik, att ni är många som läser och många som särskilt läst mitt senaste inlägg om Sverige demokraterna men ni ger mej inga tankar. Eller förlåt, väldigt få ger mej sina tankar.
Jag vet inte om det är så att ni är rädda för diskussionen eller om ni helt enkelt inte orkar bryr er och jag vet i så fall inte vilket som gör mej mest besviken.

Alltså jag tror så här, detta är känsliga saker att diskutera.
Det florerar mycket, vad jag skulle kalla för fördomar, men som andra benämner för något annat.
Obekväma sanningar kanske.
Få människor vill och vågar se sej som rasister. Nej, det är dom då rakt inte!
De har vänner som är invandrare. Eller ja, de möter någon i trapphuset i alla fall som inte gör så mycket väsen av sej.
Nej, de är inte rasister, de vill bara inte ha det som det är nu. Med våldtäkter, hedersmord, knark å annat.
Min äldsta dotter är gift med en kurdisk iranier.
Jag vet inte hur ofta det gett upphov till oroliga blickar från människor i min närhet.
"Måste hon bära slöja?"
"Han kanske inte slår henne... än."
"Får hon lov att gå ut?"

Jag kan ignorera sånt där, det berör mej inte på djupet, men jag kan känna mej ledsen över hur mycket av den varan min dotter å hennes man kommer att få möta. Hur mycket människor oroar sej över eller tar för givet.

Det finns så mycket okunskap, rädsla och förutfattade meningar, även inom vården.
Även bland mina kollegor.
Jag ser det i mötet med patienter. Hur det suckas bland vissa över allt det där "kulturella."
De kan inte äta griskött. Suck.
De måste ha hela jäkla släkten här. Suck.
Hon skriker för ingenting, så ont gör det inte. Suck.

Ja, det talas så... oxå bland oss som har etiska koder om att behandla alla människor lika, att respektera andras religion och kultur.

Vi måste våga tala om det som skrämmer oss.
Jag gör det. Talar. Rasism skrämmer mej. Sverige demokraternas frammach skrämmer mej.
Å jag tror att även många som sympatiserar med Sd är rädda. På sitt sätt.
Vi måste våga tala om vad "svenskhet" är för något.
Vi måste våga tala om vad integration är.
Varför det gått snett i våra förorter.
Hur vi ska hantera människor som kommer hit utan erfarenhet från sitt hemland av att gå i skolan.
Hur vi ska hantera människor som bär på posttraumatisk stress efter att ha upplevt saker ingen människa borde fått uppleva.
Det är stora tunga frågor.
Jag tror inte att svaret är att stänga hjärtan och gränser.
Men vad tror du?
Berätta för mej!
För mej är svenskhet något vi bygger tillsammans, ett samhälle vi alla vill leva i, delta i och känna oss stolta över.
För mej är integration att vilja och att tillåtas delta. Att tala språket. Att ha ett arbete. Att få bidra. Att få släppas in. Det är inte att se lika dana ut, lyssna på samma musik, tro på samma Gud, fira samma högtider, äta samma mat.
Problemen i våra förorter är inte ett etniskt problem. Det är ett problem som härstammar ur fattigdom och utanförskap. Ur brist på integration. Vi har alltid haft större problem med kriminalitet och bråk i fattiga områden. Fattigdomen har bara sett olika ut.
Människor som kommer hit skall inte bara få hjälp till mat och bostad. De skall lära sej språket.
De skall få möjlighet till utbildning utifrån där de själva är och de skall beredas arbete. Betala skatt.
Få tillhöra,

Puss/ Asta

11 kommentarer:

  1. Ja jag förstår din besvikelse. Vissa frågor verkar inte våga debatteras. El så finns inte orken, engagemanget. Det är som du säger... bland dina hundratals läsare borde det finnas ett par st. som sympatiserar med Sveriges 3:e största parti. Varför utalar de sig inte?? Men det är ett svårt ämne, integration. Jag tror att det finns många som jag... öppna, tolleranta, som kanske lever med någon som är född i ett annat land, kanske själv är utlandsfödd som har åsikter som inte är helt politiskt korrekta. Jag kan tex säga att jag inte är helt för böneutrop i Svergie. Jag kan inte rikgtigt argumentera för VARFÖR jag tycker det. Det är en känsla... Däremot kan jag argumentera för varför det BORDE godkännas. Det FINNS problem med intergrationen. Det beror till 99% på samhället, men individen har också ett ansvar. Det finns de som inte villl tillhöra, som inte vill bli en del av det svenska samhället. Det finns de som "förstör" för alla andra. Men det är förbjudet att säga... därför diskuteras det inte. Jag tror att det finns en rädsla att bli kallad rasist, men vi måste våga att lyfta den här frågan. Vi måste våga att prata om rasism, fördommar, hat, utanförskap. Vi måste våga se problem som finns, prata om lösningar. Ta frågan IFRÅN Sd! Men ja... vi är rädda. Det får inte bli fel. Och då håller man hellre tyst. Kanske.
    Sen tror jag också att det brister i engagemanget.
    Alla har fullt upp med sitt, man orkar inte. Tyvärr. Det är synd och skam.
    Är så glad att du tar upp ämnet om och om igen!!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Älskade unge. Självklart har du rätt (haha, jag har ju gett dej dina åsikter) i allt du säger. Det finns en rädsla, oxå hos mej att vädra problem. I denna rädsla vinner Sd terräng. Precis som du säger, vad göra med dem som inte vill tillhöra... de som inte vill lära sej språket el föraktar det sätt vi lever.
    Det finns problem men...
    Kram

    SvaraRadera
  3. Håller med dig i allt du skriver !!!
    Och jag måste få fråga dig; Varför i hela fridens namn ägnar du dig inte åt politik på heltid??
    Sossarna drar ju åt det "blå" hållet, så där skulle du kunna göra nytta!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Jag tackar för din kommentar och för ditt beröm.
      Jag är inte säker på att sossarna drar åt höger, det har sagts så i alla tider. Redan innan Palme mördades när jag var med i SSU sa folk så.
      Men att arbeta med politik hade varit roligt och jag hoppas att det blir så, på någon nivå, nån gång i framtiden. Kram

      Radera
  4. Ahh.. NU har jag läst detta inlägg också.. Och ja, jag kan ju bara hålla med. Om att man undrar, funderar över/runt hur det kan ha blivit som det blivit.. Och man vill ut på barrikaderna och göra något åt det. Inte bara sitta och invänta det som komma skall... Det som ALLTID kommer ur/av fundamentalister och fanatikers ideologier - oavsett höger eller vänster vridning. Oavsett kultur. Några utses som fiender och skall offras, för "de andras" bästa. Inte kul alls..

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi talade om det en del ju :)
      Jag vill bli av med mitt dåliga samvete över att mörka krafter breder ut sej, jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde motstånd, jag vill inte bara prata, jag vill agera!
      Det finns ju många sätt. Att betala medlemsavgiften till S får bli ett första steg. Hade inte maken bott här hade jag kunnat gömma flyktingar, nu får det nog bli nåt som inte inkräktar i hans liv så. Kram

      Radera
  5. jag håller med till fullo och kan bara inte förstå VEM, VILKA som röstat på SD??!! I mina ögon så har man en grav störning om man inte ser och hör hur urbota idiotiska de är, fördomsfullt det med kanske men så tänker jag.........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carola. Det du skriver är väl lite även mitt problem. Jag blir arg, jag blir hård i tonen, jag dumförklarar... det ger ingen dialog. Tyvärr.
      Men jag känner ingen respekt på männsikor som fått en hjärna att tänka med, en själ att känna med o ändå inte för det.

      Radera
  6. jag läser din blogg för att jag håller med dig i det politiska, kanske de flesta av dina läsare håller med också... du får starta debatten i din blogg genom att kommentera på de beryktade sidorna som kallas för icke politisk korrekta, dvs avpixlat, realisten och allt vad de nu heter och sedan hänvisa till din blogg. synd att ingen kommenterar men det skulle vara lite skrämmande om många sd-are hittade hit. eller kanske inte...jag blir mörkrädd när jag läser kommentarer där folk rättfärdigar sd-ideologin och politik, oftast är inte diskussion en möjlighet...slutligen vill jag ge dig en eloge för många intressanta inlägg, du skriver bra och har vettiga åsikter om det mesta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för dina tankar och ditt beröm. Jag blir glad och stolt på riktigt. In på deras egna arenor alltså?! Ja kanske... men kan jag förändra? Jag vill inte ha krig, jag vill nå fram. Förstå och bryta deras hjärntvätt. Kram

      Radera
  7. Personligen är jag sjukt trött på att det debatteras en massa i diverse sociala medier, men samtidigt haras i det verkliga livet. (därmed inte sagt att jag påstår att du gör´t för om detta vet jag inget)
    Jag tycker att civilkurage och att högljutt säga ifrån är det absolut bästa "botemedlet".
    Faktiskt vet jag ofattbart många som röstar på SD. (och ND - Nationaldemokraterna) Åtminstone enligt deras FB-statusar och de grupper de anslutit sig till. Jag tar absolut inte bort dem som vänner. Hur ska kan man kunna förhindra och/eller bekämpa något om man inte vet vem man strider mot? Know your enermy.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare