onsdag 5 september 2012

Hej Anonyma misslyckade hundägare!

 

(Nu är jag så där öppenhjärtig igen och blottar strupen i all min oduglighet. Igen. Varför har jag ingen aning om.)

Idag känner jag mej som en usel hundägare och hunduppfostrare. Eller ja, usel och usel.
Inte usel som i elak, mer usel som i kass.
Min lille snutteplutt till valp...

♥ Han äter inte. Kanske ½-1 mål om dagen... sammanlagt.
(Å ja, många säger att jag ska vara stenhård, inte blanda i nåt gott, plocka undan emellan målen osv osv men han tappar jätte fort i vikt. Han blir hungrig å bråkig. Å ju mindre han äter desto mindre verkar han vilja äta)

♥ Han biter på saker. Särskilt skor. Bär med dem ut. Gömmer dem.

♥ Han kissar och bajsar inne. Än. Vissa dagar går jätte bra och man tror att "jo men nu så har han hajat prylen". Sen är det katastrof igen. Försöker vakta på honom hela tiden. Gå ut ofta, låta dörren stå öppen, berömmer massor när han gör ifrån sej ute... men han verkar inte förstå.

♥ Hans nya hobby är att skälla. Jag har aldrig haft en hund som skäller så mycket som han.
Högt skäller han. Gällt. Uppfodrande.  För allting. Å i synnerhet när han är hungrig (men vägrar äta.)

Vad ska vi göra med mej?
Spöstraff? Livslångt djurförbud?
Oduglig känner jag mej i alla fall som inte kan få ordning på det allra mest basala inom valpfostran.
Å valpkursen jag snokat upp som verkade super hos en instruktör som kör mjuka metoder kan jag förmodligen inte gå för den skall hållas i en hästhus. Å där luktar häst va?!
Jag är super duper allergisk mot häst.

Men...
Förvisso går andra saker framåt.
Han är oräddare i sin läggning. Följer nu glatt med på promenad. Han vaktar lite här hemma.
Har tuffat till sej.
Han kan sitt, tass och är en jävel på att söka kontakt. A och O för all hundträning.
Han har varit ensam hemma 2 timmar i taget med Märta utan problem.
Vi klipper klor utan större rabalder.

Kom igen! Skäll på mej! Peppa mej! Tipsa mej! Berätta om er egen valptid!
Vad var svårt, vad gick lätt?

Puss/ Asta

9 kommentarer:

  1. Vännen - kan tyvärr mycket lite om sådant här. Men. Jag kan folk. Och du är inte USEL - på något sätt! *ler*

    Kram - och kan vi ses i början på nästa vecka?

    SvaraRadera
  2. Du är inte det minsta usel, utan bara utmanad på ett annat vis av herr Gotte som är något nytt. Det var en evighet och skitjobbigt att ha valp. Jag bara säger det och många gånger tänkte jag att jag egentligen borde göra mig av med honom till någon mer tålmodig familj. Men det gick över. Jag vet inte om det är någon tröst, men jag lovar dig att om några månader så är det fason på honom. Ja, jag säger månader för Lowe skärpte till sig för några månader sen och han är ett nu. :)
    Tack för det fina du skrev. Du är också en av de fina i mitt liv ska du veta.
    Jag skrev det inlägget i går natt och denna natten skrev jag ett nytt precis, för jag bråkade med honom hela dagen idag och det blev inte alls bra. Gråtit rejält, men känner att det är färdigt och jag har så mycket annat bra i mitt liv. Många kramar och det ordnar sig! För både dig och mig! ;)

    SvaraRadera
  3. Gumnan... Vissa hundar har ju lite svårare att fatta den där grejen. Och man måste ju vara som en iller i det läget, och det är ju inte bara du som har honom... Det är inte ditt fel... Sen skrev du klorin? Använder du det? Jag har alltid hört/läst att man inte skall använda skurnedel med klorin... Det blir säkert bra till slut bara säg till familjen att vara mer uppmärksama. Det fick jag göra...

    SvaraRadera
  4. Du har glömt bort valptiden helt klart!
    Jag var beredd många gånger att sätta ut valpen i HN till lägstbjudande, har svurit långa ramsor och trott att jag varit helt oduglig. Men det har "blitt folk" av mina hundar ändå.
    Men jag har med den ena hunden tagit hjälp av den mest fantastiska människa som du nog hade gillat. Rak som sjutton, du får veta att du lever, helt klart, kanonbra på hundar, till henne har jag ringt när jag nästan varit gråtfärdig.

    SvaraRadera
  5. Du det blev en sån lång kommentar att jag skrev ett sorts svar på min blogg. Inte bara ett svar utan....ja jag tyckte det var kul att tänka efter hur valptiderna har varit. Jag är garanterar..när man kollar av hundläget en kass hundägare.Du kommer klara detta utmärkt Asta. Vad gäller maten så undrar jag hur många mål mat per dag han får o vad han äter. Vi ger våra valpar mat fyra gånger per dag. Majsvälling/ev filmjölk med äggula, druvsocker och solrosolja i, två ggr plus torrfoder två gånger. De brukar alltid äta upp det flytande och det är ju viktigast för då vet man ju att de får i sig vätska. Kram
    Ja du har ju säkert fått anvisningar av din uppfödare.

    SvaraRadera
  6. Ha ha ja jag förstår dig. Man har haft hund i 100 år och så får man en valp och så tänker man; men vafan... hur gjorde man?

    Uppfodrande skäll när han är hungrig kontra att han inte äter det du sätter fram är ju en koppling. Och visar att han inte är den som är den. Konsekvens är det råd jag kan ge, mat på vissa tider däremellan ingen mat framme. Magrar han så måste du ju se till att han får i sig. Millan har skrivit det bra. Han måste ju till slut ätaav hunger. Acceptera inget skällande som uppfodrar till mat. Ja du fattar.

    Plocka undan allt som inte får ätas på och ha en tillåten ätgrej. När du har tid så ha båda sakerna framme, tex din fina sko och den tillåtna ätgrejen och korrigera honom när han tar skon. Belöna med tillåtna ätgrejen. Konsekvent.

    Inomhusgörat kommer med tiden. Vissa tar längre tid än andra. Hela familjen måste hjälpas åt. I början kanske man får begränsa utrymmet inomhus så att man lättare hinner vara med.

    Kom ihåg att det är hunden som sätter nivån för hur du som ledare måste vara. Om hunden är högre i dominans så måste du svara upp och vara ännu högre.

    Och, alla i familjen måste göra lika. Det är nästan svårast att uppfostra sin familj. =D Hoppas jag var till nån jävla hjälp.

    SvaraRadera
  7. Vet bara hur vi gjorde med vår valp. Vi blandade ibörjan rå köttfärs med uppblött hundfoder. Misstänker att vi gav mindre och mindre köttfärs och mer och mer mat tills det var bara hundfoder. Misstänker också att du mest bara glömt hur det är att ha valp.

    SvaraRadera
  8. Nä! Jag vågar inte komma med några råd! :) Kram!

    SvaraRadera
  9. Tack alla. Så gulliga och engagerade ni är.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare