måndag 27 augusti 2012

Läkarna och deras dödskoder

 

Ja men fy fanken vad snygga de är mina nya kängor (se nedan.)
Jag älskar dom redan!!!

Men det var inte det jag skulle skriva utan nåt helt annat.
Nu är Expressen igång igen. Igång med sina artiklar om "sjukvårdens hemliga dödskoder."
Ja det låter ju förskräckligt!!!
Människor som nekas fortsatt vård och som sjukvården bara låter dö!!!!
Det kan vara precis vem som helst helt godtyckligt verkar det som enligt Expressen.

Jag är själv upprörd över det här med "0 HLR" eller "Inget hjärtlarm."
Om inte dagligen så varje vecka förfäras jag och skräms över detta.
Att det nollas för lite!!!
Eller ja, på mer korrekt svenska, att doktorerna inte tar ställning för att gällande denna patienten är hjärt och lungräddning inte meningsfullt/ inte etiskt.
Doktorernas ovilja till att ta i sådana här beslut, till att inte "hjärt nolla" innebär att vi på golvet... sjuksköterskor framför allt då... tvingas att utföra hjärtlungräddningsförsök på väääääldigt gamla, svårt sjuka, ofta dementa patienter.
Man hör ibland läkare säga "Ja, men han skall inte behöva dö i en hjärtinfarkt i alla fall."Varför inte?!
Varför kan man inte få gå bort "hastigt och lustigt" i en hjärtinfarkt eller i en arytmi när man är gammal å sjuk å kanske inte ens "med" längre.
Vad FÅR/ BÖR man dö av då?
Stannar hjärtat när man är 93 år fyllda är det kanske kroppens sätt att säga"Tack för mej, nu får det räcka."
Jag vill banne mej inte att någon gör kompressioner på mej så revbenen ryker när jag är 90+ och har tomtar på loftet. Inte på mina nära å kära heller.
Med så dåliga förutsättningar är det dessutom sällan man lyckas med återupplivningen utan det blir bara ett smärtsamt och dramatiskt och ovärdigt slut.

0 HLR innebär inte att man inte får vård.
Vätskedrivande när hjärtat sviktar, antibiotika vid en lunginflammation, syrgas och smärtlindring och blodförtunnande å allt vad det kan vara.
0 HLR innebär bara att man inte gör återupplivningsförsök på människor som håller på att dö.

Vad å hur tänker ni utanför vården kring det här?

Puss/ Asta

15 kommentarer:

  1. Jag håller med, det räddad för mkt. Men jag har ju vart i vården och sett lite och därför tycker jag så... Pussåkram

    SvaraRadera
  2. Känner mig inte tillräckligt insatt( än så länge:)) i saken, men det du skriver låter tänkvärt och bra. Jag tycker inte heller man ska rädda livet på allt för gamla människor som egentligen själva också vill gå vidare, men där släkten kanske någonstans vill hålla kvar. Det känns mer ovärdigt än att dö i hjärtinfarkt. Fin lista du skrivit och skorna var snygga! Kramelikram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta är det anhöriga ja. Patienten är ofta rätt less men barnen vill inte släppa taget. Känsliga frågor som Expressen gör sensation av på ett vidigt sätt.
      Ja visst är de snygga. I love them. Bättre än sex. Kram

      Radera
  3. Att jag gärna skulle ha det inskrivet i min journal efter en viss ålder. Händer det något efter säg - 75, 80 - gör inte för mycket. Låt mig gå. 0 HLR. Do not resuicitate.

    Det finns inte värre än att se sin närstående förvandlas till ett vårdpaket och vänta i månader på döden, som man vet kommer inom kort. Det vill jag bespara mina barn. De är stora nog att klara sig själv då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt mött patienter som skrivit livstestamente. Det tänker jag oxå göra. För jag vill som gammal o färdig inte bli upp å hoppad på när mitt hjärta är trött och vill sluta.

      Radera
  4. H. Malmö
    Det förekomer " dödskoder" på många som passerat en viss ålder.
    Man undviker att ställa diagnos- och på så vis- undviker man behandling- och patienten dör " naturligt".
    Detta är ett mönster som är tydligt- i Skåne Län!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det olika på olika sjukhus. Jag känner inte igen mej i det du skriver. Tvärtom, har ofta diskussionen med doktorn om varför vissa undersökningar skall göras. Plågsamma för patienten. Som koloscopi tex.
      Laxering from hell och sen en jobbig undersökning på en gammal, svag kanske dement människa där man ändå aldrig skulle göra en operation.
      För att diagnos är "bra och ha." Hallå, för vem då?!
      Tack för din kommentar.

      Radera
  5. Åsa skriver det väldigt bra. Mår jag bra och är frisk blir jag gärna gammal!! Träffar många äldre som det är full fart i fast de är nära nittio.
    Men, annars tänker jag som du. Mkt bra skrivet!! Att "återuppliva" för sakens skull?! Nej, det förstår jag mig inte riktigt på. För den skull kanske jag inte är för dödshjälp heller, men att någon skall behöva få brutna revben, slangar mm bara för att "vi" inte får ge upp livet.
    HM.

    KRAM på dig! Du vet att jag finns och lyssnar och läser om du vill skriva mail...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar självklart inte att man efter ett visst datum skall sluta med insatser vid hjärtstopp. Allt beror på förutsättningar och livskvalitet.
      Man måste våga tänka till VAD man räddar människor.
      Ja jag vet att du finns, kommer inte in på min mail bara. Men det är tröstande att veta att man har en bloggsyster som du. Det betyder... massor. Kram fina. / Asta

      Radera
  6. Jag håller med dig, men min man skulle nog inte tycka så. Han vill att det så länge det finns liv ska det finnas hopp, det ska ske mirakel och plötsligt ska man gå från koma till fullt friskt. Jag är mer krass och skulle nog inte vilja bli återupplivad till varje pris...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mirakel kan säkert ske. Jag är inte insatt i iva vård och sånt.
      Men för 93 åriga skruttiga människor som inte har sitt intellekt och sin personlighet kvar?! Där finns inga mirakel. Det är naturlig ålderdom. Kram

      Radera
  7. Du skulle kunna vara med i Debatt och tala så alla förstår. I tidningarna förvränger de både fakta och sanningar.
    Har förklarat för mina gamla föräldrar vad hjärtnollning är och sagt till dem att när de är så sjuka och gamla att de ej kan föra sin talan själva kommer jag att be om hjärtnollning, så de slipper lida i onödan. En helt naturlig sak!

    SvaraRadera
  8. Jag håller med A! Att bli gammalt är inget fult och att dö är naturligt. Jag vill inte återupplivas in i det sista. Låt mig gå. Och detta finns nedtecknat!

    Kram

    SvaraRadera
  9. Väl skrivet inlägg./ Blueberries

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare