tisdag 31 juli 2012

Konflikträdsla



När min äldsta dotter var här i förra veckan talade vi som alltid om livet, om oss själva, om relationer runt omkring oss.
Jag frågade henne "Varför är jag alltid så konflikträdd, varför blir jag orolig så fort någon riskerar att bli arg eller besviken på mej, så fort jag riskerar en strid?"Å hon svarade "Det beror väl på din barndom och relationerna du hade kring dej då."Men ÄR det verkligen så enkelt? Å varför i hundan blir aldrig det där"inre barnet" vuxen och stark trots många år i terapi?

Vad var det då med "min barndom och relationerna runt omkring mej som barn?"
Jag vet inte vad det är med min släkt men den har alltid präglats av gräl och brustna kontakter.
Min morfar bröt kontakten med sin mamma, min pappa så gott som med sin pappa.
Det har alltid varit mycket "far åt helvete" och man har verkligen menat vad man har sagt.

Under hela min uppväxt hörde jag gräl mellan olika familjemedlemmar där tongångarna alltid var dem samma "Dra åt helvete med dej. Du behöver aldrig mer höra av dej. Kom nu,så går vi osv."Min pappa försvann tidigt så gott som ur mitt liv även om vi sågs några timmar åtgången årligen och jag tror alla skilsmässor påverkar barn... särskilt så skitiga som mina föräldrars.
Jag längtade alltid efter min pappa som barn. Det är ett av mina starkaste minnen från barndomen, denna längtan och dagdrömmarna om hur det skulle bli "när pappa kom tillbaka."
Men pappa kom aldrig tillbaka. Mina föräldrar blev aldrig ett par igen och även om jag på intet sätt klandrar honom idag för det... tidsandan på -70 talet var sådan... så var det många gånger han sagt att han skulle komma, mamma förberedde oss, vi väntade ivrigt... och han aldrig kom.

Som tonåring växte jag upp mestadels hos mina morföräldrar.
Vid konflikter med dem... och dom var många... hette det alltid "Du kan flytta härifrån. Du kan dra hem till din mamma som inte vill ha dej. Vi orkar inte ha dej kvar!"Även morfar som stod mej så nära... jag var ju alltid morfars flicka... sa så där när mormor och jag grälade, han tog alltid hennes parti utan att någonsin fråga om min version av historien.
Å ibland flyttade jag hem till mamma... som i sin tur kastade ut mej när det blev bråk.

Kort sagt lärde jag mej att aldrig ta kärlek för given.
Att gräl och kontroverser kunde leda till kylan. Det fanns ingenting som var ovilkorligt.
Inte för mej, inte för någon.
All kärlek berodde på hur man uppförde sej.
Pappa bad mej fara åt helvete när jag var strulig 12 åring, mormor och morfar tog avstånd från min bror när han började knarka. Det finns åtskilliga fler exempel.
Det var helt enkelt så det var.
Jag har själv lite av detta i mej som vuxen.
Inte mot mina barn, aldrig att jag skulle kunna hota dem om att förlora min kärlek för någonting som helst, det är en grundläggande rättighet för varje barn, att älskas no matter what av sina föräldrar... men till andra kan jag vara så.
Säga Fuck U, dra åt helvete, stolt vägra att höra av mej igen om jag blir sårad.
Att bli sårad, känna sej kränkt är i min värld mycket värre än att bli urförbannad.
Trots att jag tycker det är förkastligt att lösa konflikter så med människor jag egentligen älskar och trots att jag egentligen gör mej själv minst lika illa genom denna "stolthet" så har jag det i mej...
Rädslan att bli lämnad är så mycket starkare än att lämna.

Så visst... visst finns det en anledning. Säkert har det påverkat mej.
Men jag är ändå medelålders nu. Å konflikterna behöver inte ens vara särskilt svåra eller med människor som står mej nära.
Det kan vara rätt ytliga bekantskaper och rätt så små konflikter... men det väcker nästan alltid en ångest i mej att gräla.Å i synnerhet av bli avspisad. Avpoliterad och bortvald.

Så trött man kan bli på det där ängsliga lilla barnet inom sej.

God natt vänner.

Puss/ Asta

7 kommentarer:

  1. För att du är uppväxt med att varje gång det blivit konflikt med de närmaste så har du fått höra att du är inget värd....
    Att du ska vara sååååå tacksam att dom vill ta hand om dig att du inte ska klaga el bråka annars är det bara att flytta.
    Vilket man inte kan i barndomen..
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Blondie för fin kommentar. Hoppas allt är väl med dej?!
      Kram Asta

      Radera
  2. Du skriver så naket, så bra och jag kan verkligen känna igen mig i det som du skriver att känna att man är inte välkommen, men inte har någonstans att gå och att det alltid finns villkor att bli omtyckt. Å vid snart 35 så är också det där att bli sårad det värsta och band klipps hårt för att ALDRIG se tillbaka från min egen sida eftersom det är något jag lärt mig genom livet, att sårar någon mig så finns inte den människan mer. Upphör att existera. Det är intressant ändå vilka mönster man har och hur man är som människa präglat av sådant som varit så jobbigt, så jobbigt när man inte kunde hantera det. Trots terapi. Själv drunknar jag just nu i mitt gamla skit och behöver nog det för ett tag. Men jag tycker om dina inlägg om det som är svårt, tungt, för jag kan känna igen mig och det berör. Även om hundinlägg givetvis också går alldeles utmärkt! Igår firade vi Lowe för att inse att han fyller år om en månad först, ja så kan det också gå när man är halvt förvirrad. ;) Kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria. Ja vi delar en hel del du å jag och jag känner igen mkt av mej själv i dej. Det betyder mkt att få beröra och kanske även stödja andra med sina texter.
      Även om det är ett naket inlägg så känner jag mej inte utlämnad, men det finns en tröst i att man inte är ensam om att vara tokig :)om du förstår vad jag menar.
      Kram kram

      Radera
  3. Jag ogillar också konflikter och att bli,bortvald. Jag upplever t.e.x att du väljer bort att kommentera/ svara på frågor från mig på FB. Kan inte förstå varför jag bryr mej.....men gillar det du skriver. Du vill ha debatt, synpunkter kring allehanda ämnen. Intressant. Det gäller också att kunna ta det faktum att alla tycker olika, och har olika referensramar. Du vill gärna vinna ordet. ...Men det är också svårt med diskussione på blogg och fb, det kan lätt feltolkas. Nu skriver jag inte mer framöver. Lycka till med allt! / Magdalena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magdalena. Oj, vad ledsen jag blir att du känner så.
      Det har absolut inte varit meningen att nonchalera dej?! Jag uppskattar dina kommentarer både här å på fb mycket.
      Är inne på din sida ofta och följde alltid din blogg
      Kanske har man olika syn på vad "internet etikett" är? Att jag inte upplevt att man "måste"svara för att vara trevlig.
      Hur som helst, jag ber om ursäkt och lovar att bättra mej om du vill ge mej en ny chans? Kram Asta

      Radera
  4. Fina A - du är omgiven med kloka barn du - se det som det fantastiska det faktiskt är!! Du har ju lyckats bryta det mönster du levt i hela ditt liv. Bravo!!

    Du kommer att kunna gå vidare A - släppa det som varit, bli "vuxen". Men minnena kommer alltid att finnas. Ge dem ett annat namn, se dem som något som hjälpt dig att INTE bli som de som kommit innan dig. Hade du inte haft dessa minnen, hade du gjort samma sak mot dina barn. Men du har brutit. Du kommer att kunna gräla utan rädsla. Och det kommer att kännas befriande.

    Kramar

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare