onsdag 27 juni 2012

En dumbom är en dumbom är en dumbom...

... Jag önskar att jag var så nyanserad, måttfull och klok som Ergo Sum  som oxå skrev ett inlägg... en fortsättning på mitt inlägg... om rasism. Men nu är jag inte det, jag är "jag" och pratar med större ord, bredare pensel än min vän.
Å det är BRA, för alla ord och all kamp mot rasism behövs i dessa tider och i vårt samhälle.

Jag tog och googlade de här människorna som kommenterat bilden med den badande muslimska kvinnan.
Av nyfikenhet. Det finns en hel del man kan få reda på rätt enkelt genom att snoka runt på nätet.
På facebook finns ju tex kreti å pleti. Så även dessa små raringarna.
Inte de skarpaste knivarna i lådan om man säger så. Hjulet snurrar men hamstern är död.
Eller de är Sverige demokrater... så klart.
Stoltserar med bilder på Jimmie Åkesson. Är med i grupper som "Det är inte rasistiskt att säga negerboll", "låt svenska barn sjunga nationalsången på skolavslutningar" and so on.
Det är bilder på bibeln och svenska flaggan.

En dumbom är en dumbom är en dumbom.
Påfallande ofta är rasister också kvinnohatare. Flashback dräller av dessa nötter.
Det är inte bara i flyktingfrågorna som de har enkla lösningar på alla problem.
Nej, högre straff, dödsstraff, ut ur EU och homofobi hör ofta till.
De pratar om demokrati. Om svenkhet, om "de gamla som byggde Sverige"  och solidaritet utan att ens kunna stava till dessa ord.
De talar om brottslighet som följer i invandringens spår men är själva dömda för en massa skit.
De stjäl socialdemokratiska starkt värdeladdade ord och fyller det med sitt egna... odemokratiska... innehåll.
Jag blir så...ursäkta språket... jävla trött.

Jag vill upprepa avslutningen på mitt förra inlägg på ämnet.
Det är skrämmande hur lik retoriken "vi" idag använder om muslimer är den som användes på -30 talet om judarna. Att de skulle vara smutsiga, kriminella, onda, se sej själva som överlägnsa, vilja ta  över världen osv.
Det är skrämmande att människor av idag pratar om igår och Nazityskland som "hur kunde det få ske" när förföljelsen idag av de som är muslimer negligeras.

Jag lyssnade igår på en professor inom rättspsykologi som talade om ett mord som begicks på söder ibörjan av 1900 talet.
Gärningsmannen var fattig. Offret en gammal barndomsvän som gjort en klassresa och var förmögen.
Professorn sa... självklarheter... att då som nu ökar brottsligheten i samhällen där klasskillnaderna är stora.
Arbetslöshet, fattigdom, låg utbildning är riskfaktorer för brottslighet.
Droger, traumatisk barndom är andra.
Detta gäller alla folk, alla samhällen.
Den som påstår att brottslighet har med etnicitet att göra gör det väldigt enkelt för sej.
Å det gillar ju Sverige demokraterna att göra. För deras väljare har inte alla kossorna i hagen eller indianerna i kanoten. Hjulet snurrar men... ja, ni vet.
Brottslighet har med utanförskap och fattigdom att göra.
Problemet är inte svårare... eller för all del enklare...  än så.

Puss/ Asta

10 kommentarer:

  1. Kram på dig! Och vi fortsätter kampen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kram tillbax. Ser fram emot fredag

      Radera
  2. Åh, vad bra inlägg!! Älskar ditt citat:" Hjulet snurrar, men hamstern är död" - kommer skratta åt det hela dagen. Men viktigt inlägg såklart och skrämmande att människor kan ha sådana värderingar. Kram, Maria.
    Ps. Såg den lilla sötnosen här uppe - guuuuud så söt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maria.Ja det ären käck å väldigt talande liknelse.

      Radera
  3. Är det rasism att sjunga nationalsången på skolavslutningen? Är det i så fall enbart den svenska nationalsången du menar är rasistisk eller är samtliga länders nationalsånger rasistiska? Ska vi i så fall byta nationalsång till en mer neutral, med text som "i detta universum med hen och hen" ??? Eller ska vi skippa sångtexter helt för de kan vara presumtivt rasistiska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sadoma. Gör dej inte dum. VAR skrev jag att det är rasistiskt att sjunga nationalsången????
      Det jag SKREV var att sådana grupper som "bevara svenska nationalsången", "det heter negerboll" osv sympatiseras och skapas av tvivelaktiga syften.

      Radera
  4. Tycker ordet "rasist" missbrukas kraftigt allt för ofta. Man är inte rasist för att man vill bevara den svenska traditionen och nationalismen genom att anse att man fortfarande vill ha en svensk flagga på katedern eller sjunga nationalssången. Så trist att sådant förknippas med rasism! DET är som du väljer att kalla det, "dumt" och även anas en självgod attityd att kasta ur sig fördömanden om oliktänkande? Demokrati och solidaritet innefattar en ödmjukhet inför oliktänkande, vilket ibland inte verkar speglas i dina inlägg. Jag sympatiserar inte med SD i de flesta frågor (allt är inte svart eller vitt), men inser att solidaritet,yttrandefrihet och demokrati är en värdegrund som gäller ALLA...inte bara dem som inte har samma åsikt som en själv. Sådant stegrar tyvärr endast motsättningar, istället för att ha en konstruktiv debatt kring sakfrågor där synsätt skiljer sig åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Jag är socialdemokrat. I detlägger jag att jag är för mångfald, solidaritet, ett klasslöst samhälle. Jag respekterar likväl moderater eller folkpartister även om jag inte delar deras syn på samhället eller människan.
      En sverige demokrat kan jag inte respektera. Om du läst deras partiprogram (ja, det har jag gjort) så ser du att de står förraka motsatsen till vad ett öppet och solidariskt samhälleförmej handlar om.
      Jag har aldrig sagt att jag inte är för "svenska traditioner." Jag firar jul, midsommar, påsk som alla andra.Jag sjunger "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningar, nationalsången inför hockymatcher. Vem har förknippat det med rasism och vem har försökt ta det från svenskarna. Sånt nonsens!

      Radera
    2. Anonym... igen. Läste igenom din kommentar på nytt och noterade nu att man "anar en självgod attityd och fördömande hos mej ang oliktänkande." Om du syftar gentemot Sd såber jag om ursäkt... där skall inte "anas" någonting. Där skall min självgoda attityd och fördömande vara glasklar.

      Radera
    3. Nej, jag menade inte mot SD utan kanske mer generellt. "Dumhet" rättfärdigar inte ett bemötande med ytterliggare "dumhet", det är då motsättningar sår frö. Håller med dig i mycket, men tror att ditt förhållningssätt kan få helt motsatt verkan gällande det du kämpar för och kanske kan uppfattas som dubbelt (solidaritet, yttrandefrihet och demokrati)....kanske har jag fel. Sen så tror jag också på ett öppet samhälle, där människor kan mötas sida vid sida med en ömsesidig respekt. Ointressant vilken etnisk bakgrund det gäller. Respekt och ödmjukhet handlar inte om vilket land du kommer ifrån eller vilket parti du röstar på,utan individen i sig. I övrigt tycker jag du är en intressant skribent som säkert väcker både ont blod och beundran,det är så det skapas debatt.

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare