lördag 19 maj 2012

Uppdrag granskning om "muslimerna"



Jag såg inte Uppdrag gransknings program om imamerna... men det gjorde många andra uppenbarligen.
Jag har ju förstått vad programmet gick ut på. En reporter utgav sej för att vara en utsatt muslimsk kvinna som sökte råd och hjälp hos olika muslimska ledare. Berättade att maken inte var så snäll, att han slog henne, skrämde henne, ville ha flera fruar osv och imamernas råd blev att inte vända sej till polisen utan att acceptera och reda ut problemen inom hemmet väggar...typ.

Det är ju förstås fruktansvärt och helt oacceptabelt.
Oavsett tro eller ursprung är detta Sverige och här gäller svenska lagar.
Jag vill ha sagt det så ingen tvivlar på min ståndpunkt där.

Vad jag vänder mej mot är vad ett program som detta ger?!
Nej,jag vänder mej inte ens... jag frågar,för jag vet inte själv.
Det är av oerhörd vikt att människor som kommer hit från andra kulturer och länder får hjälp att intergreras på ett bra sätt. Att kvinnor får det stöd de behöver för att känna sej säkra och fria.
Att hedersrelaterat våld aldrig någonsin ses mellan fingrarna med och att vi och våra politiker vågar prata och ageera kring detta.
Syftet med Uppdrag gransknings program är säkert just detta... gott... det tvivlar jag inte på.
Men resultatet då?
Leder programmet till ett säkrare samhälle för kvinnor eller leder programmet till att ytterligare späda på föraktet mot muslimerna?

Det är nämligen det som jag har hört när folk diskuterar programmet.
"De där muslimerna,"
Alla över en kam som vanligt.
Muslimerna slår sina kvinnor, muslimerna vill ha flera fruar, muslimerna tycker inte att misshandel ären sak för polisen. Läste en kommentar tex inne hos Lady Damer... "Kan du inte skriva vad du tycker om Uppdrag Gransknings repotage om imamerna? Jag har länge funderat på varför feministerna blir så upprörda över smågrejer inom jämställdhet men inte säger något om att vi importerar en jävla massa kvinnofientlighet från mellanöstern."

Jag har en svärson som är muslim å som varken slåss eller har lägenheten full av fruar.
Jag vet inte... är han undantaget då eller är det bara en tidsfråga tills min dotter vandrar mellan knytnäven och en burkaklädd medhustru?
Jaa!!! Jag är ironisk nu.

Vi måste våga prata om problem som finns. Jag tror en stor nyckel till Sverige demokraternas framgångar ligger i just det, att etablerade partier inte gör det på nåt bra sätt.
Men vi måste oxå sluta att kategorisera människor så här.
"Muslimerna"... det är miljoner olika individer.
Flertalet av dem vill inte spränga flygplan mer än vad du å jag vill.
Om Uppdrag grransknings program skall leda någonstans så bör det ske genom att det sätts press på de aktuella samfunden. På att muslimska ledare skall ta sitt ansvar och byta ut rötägg, föra diskussioner med sina egna och i samhället.

Vad tycker å tänker ni?
TYCK någonting nu.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Jag TYCKER att det finns fundamentalistiska idioter inom alla religioner. Min bästa kompis styvmor är på henne hela tiden att hon ska gå tillbaka till sin ex. Som slogs. Som slog henne när hon var gravid med deras barn. För att det måste vara bättre att "vara en familj". De är svensk-finnar. Inte muslimer.

    Gamla värderingar och normer dör långsamt. För två generationer sedan i politiskt korrekta Sverige kunde man inte bli våldtagen i ett äktenskap och lite stryk fick man tåla.

    SvaraRadera
  2. Jag tänker på samma sätt som Åsa, de där åsikterna finns inom alla sociala sammanhang, om de gjort ett liknande program med en svensk kristen kvinna hade säkert även hon från vissa fått rådet att försöka lösa det inom hemmets väggar. Så olyckligt att det görs så onyanserade program som, även om de menar gott, bara spär på fördomarna!

    SvaraRadera
  3. Jag känner mest att jag blir ledsen... Ledsen över att högerextrema och smygrasister tar varje chans de får, över att man inte kan ha en sund diskussion om intergrationsproblem utan att de slår sig för bröstet eller utlandsfödda känner sig påhoppade. Ledsen över att kvinnor inom alla (ALLA, ALLA, ALLA!!!) samhällsgrupper förtrycks och misshandlas. Att det inte tas på allvar. För mig är det lika förnedrande när rättsväsende och media kallar kvinnomisshandel för "familjetragedi" (tragedi??! För mig är en familjetragedi då familjen brinner inne eller halva familjen omkommer i en bilolycka. Inte då pappa slår ner mamma och kallar henne för slampa!) som det som imamerna sa. Det här är inget "muslimskt" problem! Det är en samhälleligt problem! Men jag blir också ledsen att det finns individer som flytt från förtryckande länder, fått en fristad i Sverige, men som inte vill ta till sig demokratiska ideal. Jag har en pojkvän från Iran. Han blir mer upprörd över dessa imamer än vad jag blir. Plötsligt en dag, då han var liten fick flickor och pojkar inte gå i samma skola, en vägg sattes upp mellan avdelningarna. Kvinnor och män fick inte längre hålla varandra i hand på stan, kvinnor fick inte gå ut och handla utan en man vid sin sida och var tvugna att skyla sig... För honom är det oförståeligt hur man kan välja att leva efter religiösa fanatiska idéer när man inte tvingas till det. Tanken på att folk skulle titta på honom och tänka... "Han är ju muslim. Undra om han tycker att det är okej att slå sin flickvän" får mig att må illa. Det är klart att det är viktigt att granska även imamer och att få upp diskussionen. Men jag är rädd att den riskerar att bli snedvriden och spela fel krafter rakt i händerna. Ja, jag blir ledsen. Och känner mig uppgiven. Av så många anledningar.

    SvaraRadera
  4. Jag har valt att avstå från att kommentera detta program inne hos många bloggare/FBkompisar. För att jag håller med alla föregående kommentatorer.

    Emelie uttrycker det bra - jag blir mest uppgiven och ledsen. Åsa uttrycker det väl - det är FUNDAMENTALISMEN som är livsfarlig!! I ALLA kulturer och religioner. Freja säger det med bravur - förbannat olyckligt med onyanserade program.

    By the way - jag är gift med en europeisk muslim. Som avskyr religion då den var startskottet till ett fruktansvärt krig som inte var människovärdigt och som nog alla gudarna och änglarna gråter över..

    kramkram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare